onsdag 31 augusti 2011

Skräntärna och mindre rödögonflickslända




Det har varit ovanligt många skräntärnor häromkring i sommar, hoppas att det beror på god häckningsframgång och inte att östersjöfåglarna har tvingats avbryta i förtid. Några ungfåglar har synts till i alla fall. Hopplösa med att alltid flyga bort från kameran. Väntar fortfarande på att det ska komma någon flygande över huset, hörde något misstänkt för ett par veckor sen, men det såg tomt ut i luften. De gillar annars att flyga över byn mellan strandrevlar och dammar inåt land. Flicksländorna börjar nog sjunga på sista versen, jag har dålig koll på höstfenologin. Idag var i alla fall några tiotal sjöflicksländor på vingarna, och till sist även 2 eller 3 mindre rödögonflicksländor. Den på bilden är otydligt tecknad, men honorna brukar kunna vara sådär lite gröna undertill och lite kopparfärgade på mellankroppen. Det fanns i alla fall en utfärgad hane också. Båda arterna kan ses en bra bit in i september.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas på att själv få ett gott tillfälle att fånga en innan det är försent. Dehär påminner starkt om en helikopter som fällt samman vingarna.
Tärna har jag ju hört, men aldrig skräntärna, kul att lära nytt (igen)
Trevlig helg och allt gott till dej!!

pelle sa...

Ja, det börjar nog bli lite sent, men höstmosaiksländor går säkert att hitta ett tag till. Solvarma dungar, gärna med tall, brukar vara bra platser. Trevlig helg!