lördag 12 maj 2012

Tag plats 2012

Idag var det dags för Tag plats igen, och vi körde för åttonde året i rad på samma plats. Vi har som bäst haft 76 arter tre gånger, och med 75 arter i fjor var målet solklart - 80 arter skulle fixas. Men en öppen plats vid Skånes västkust är inte det optimala i nordvästlig kuling... Prognoserna sa 20 m/s i byarna och 9 grader svalt, vilket tyvärr visade sig stämma. Det gick att hitta någorlunda lä, men synfältet halverades. All den tänkta fågelsången sjöngs bakom oss och blåste in över land. Vadare och änder lyckades gömma sig bakom decimeterhöga tuvor. I blåsten kändes det som ett bra läge för havsfågel, men det var mestadels tomt över sundet. Vi insåg snabbt att 60 arter var ett rimligare mål för dagen. Och det klarade vi precis - den 61:a arten noterades när det var fem minuter kvar. Sämsta noteringen med god marginal, men efter omständigheterna var vi ändå ganska nöjda. Flera arter som är givna alla andra dagar missades, som ängspiplärka och ormvråk. Mest oväntat var en gammal havsörn och en ung dvärgmås, båda nya mästerskapsarter (nu 109 totalt). Ett snatterandpar, sju silltrutar, fem småspovar och fyra tärnarter var också OK.
Tillägg 2012-05-13: Vi blev minsann 5:a av 15 lag ändå, det verkar som om alla hade stora problem med blåsten. 10-15 arter färre än normalt över hela linjen, och för första gången vann ett lag i inlandet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glömde bort helt. Vi skulle vara med. Men ingen hörde av sig till mig och då måste väl de andra två (J och B) tyckt att vädret var för trist för denna aktivitet... Fina arter ni fick med. Vi hade lätt slutet på plats 14-15...

pelle sa...

Ja, det blev fint ändå. Många av de vi missade var standardarter som helt enkelt inte var ute och flög eller inte tyckte det var lönt att sjunga. Men som tradition är tävlingen härlig - vi hade nog stått där även om det åskade eller snöade... ;)