fredag 14 maj 2010

Njurfläckad nyckelpiga




Härlig kväll med vildmarksljud och duggregnsdropp. Skåne bjuder på hela skalan av naturtyper - knotande mossar, slumrande hagar, svävande åsar. Tranor, orrar, lommar, en helt annan upplevelse än de sydliga stränderna. Men kallt ännu, första värmeböljan låter vänta på sig. Jag misstänker att det sitter många hialösa insektsskådare runt om i landet just nu och bara väntar på solen. Man enstaka småkryp gick att hitta. Fick forska lite så här dan efter, den lilla "trilobiten" var en njurfläckad nyckelpiga (Chilocorus renipustulatus), bara 4 mm lång eller så, och den lever faktiskt, även om det inte ser så ut. Kopparödlan (Anguis fragilis) överraskades på en stig, låg blickstilla, men försvann på ett ögonblick. Ganska stor, maxlängden uppges till 50 cm, denna var nog inte så många mindre. Stora gäng med albladbaggar (Agelastica alni) klängde vid sin favoritväxt, små videbuskar en halvmeter därifrån var tomma.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Njurfläckad nyckelpiga. Där ser man. Det var en trevlig dag även om det blev snålt med insekter. Din albladbaggebild blev mycket bättre än någon av mina och då hade jag 20 k kronorsutrustningen...

pelle sa...

Håller med, det var en skön dag. Det finns visst två Chilocorus-arter, den andra har otydligare eller "brutna" fläckar. De verkar relativt vanliga, men det fanns bara en bild på artportalen sen tidigare.