lördag 14 maj 2011

Tag plats

Det var dags för den årliga big siten, skådning och arträkning i sex timmar inom 10 meters radie. Vi har nu varit med sju år i rad på nästan exakt samma plats, och konstigt nog kunnat ana en vikande trend i antalet arter, utan att kunna koppla det till något speciellt fenomen annat än att vi alla blivit ett år äldre för varje år. Men i år vände det uppåt med 75 arter, bara en art från rekordet. Tre nya tävlingsarter - stjärtand, smålom och bivråk - och vi har nu sett 107 arter totalt. Det blir också många roliga luckor, exempelvis så har vi aldrig lyckats se varken rödhake eller gärdsmyg, fast vi vet att de bor bara 50 meter bort. De är minst sagt anonyma under häckningstiden. Dagens sista art med någon minut till godo blev småskrake, en art som är "omöjlig" att missa. Inga direkta ovanligheter, men kustpipare och småspov är alltid kul.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skippade det i år. Kul att ni är så uthålliga. Kanske vi också gjorde 6-7 år i följd, men några 75 arter kom vi aldrig upp i...

pelle sa...

Ja, det är en av årets verkliga höjdpunkter. Det finns några bättre lokaler i närheten, går nog att komma över 80, men det är ju samvaron som är det viktigaste. Det verkar som om vi är samma 14-15 lag utspridda i Skåne som fastnat för tävlingen. Det verkar som om vi blev 3:a (som vanligt... ;)), lagen i NV är omöjliga.