onsdag 23 oktober 2013
Pilgrimsfalk
Den här unga pilgrimsfalken verkar ha gjort sig hemmastadd i utkanten av staden, har sett den tre gånger de senaste dagarna. Ingen vildmarkskänsla direkt, men det är väl OK om de käkar tamduvor, kajor och soptippstrutar.
lördag 19 oktober 2013
Ägretthäger
Höstens första frostnatt satte lite extra fart på sträcket. Oväntat fint med bofinkar (11 000), de stora mängderna brukar ha passerat vid det här laget. Härlig spridning bland finkarna också - alla tre korsnäbbarna, 12 stenknäckar, första domherren, några vinterhämplingar, ett 50-tal gråsiskor osv. Fick ta en extra sväng med cykeln och kolla in en ägretthäger som lyfte någon minut innan jag kom fram till pölen den stod i, men hade det goda omdömet att möta mig rakt ovanför cykelstigen. Den börjar bli riktigt regelbunden här, det dröjer nog inte länge innan den häckar i Skåne.
onsdag 16 oktober 2013
Ormvråk
Grå oktoberdagar, men fortfarande en hel del att kolla på. De senaste dagarna har bjudit på fina pilgrimsfalkar, stenfalkar och havsörnar. Gässen blir fler, och igår lyckades jag hitta ett par spetsbergsgäss i en flock. Lärkorna har nästan tagit över småfågelsträcket, men en del finkar och trastar flyger förbi fortfarande. Vid 12-tiden idag började det dyka upp små gäng med ormvråkar, så jag tog en långlunch och satte igång att räkna. Vråkarna kom perfekt på en lätträknad rad över huset och samlade sig sedan i jätteskruvar över byn för att ta ny höjd. Svårt att fånga på bild mot motljushimlen, men det var riktigt mäktigt stundtals. På ett par timmar sträckte 1285 ex, nytt rekord för tomten med drygt 100. Lite annat också: 6 glador, 49 sparvhökar, någon fjällvråk och 13 mindre sångsvanar.
lördag 12 oktober 2013
Bändelkorsnäbb
Bra fart på sträcket idag också, men det blev bara en kort koll på trappen. 2700 ringduvor, 98 dubbeltrastar, 38 tranor, höstens första rödvingetrastar m.m. Bästa tiden för ormvråkar nu, men det blev inget ordnat sträck i blåsten. Den 150:e arten trillade i alla fall in på tomtlistan - inte oväntat en bändelkorsnäbb som tutade flitigt på väg över huset. Det har funnits några stycken runt omkring här, jag gissar att de mest drar runt. Har haft två eller tre misstänkta tidigare. Kul i alla fall!
fredag 11 oktober 2013
Dubbeltrast
Enormt fint sträck idag, trots gråruggiga nordostvindar. Eller kanske tack vare. En viss tomhet infinner sig när man ser landet tömmas på fågel. Men de kommer ju tillbaka... Det blev i alla fall ett rejält nytt rekord för dubbeltrast, 295 sträckande. Har inte varit över 100 ex tidigare. Och för första gången räknade jag in ett femsiffrigt antal ringduvor, 10 300. Bara en bråkdel av vad som räknades nere i Falsterbo, men ändå. Ringduvorna är kul att räkna, de kommer i täta, homogena och lättuppskattade flockar, ofta med 500-1000 individer tidigt på morgonen och sedan i allt mindre flockar efterhand. Problemet är att de inte brukar följa en viss flygrutt, utan kan komma lite var som helst. En av flockarna idag kom flera kilometer ut över sundet, och syntes inte för blotta ögat. Oväntat gott om bofink också, jag trodde att de hade börjat tunnas ut. Jag räknade inte så noga, men uppskattade summan till 14 000 ex. Inte så många bergfinkar, några hundra kanske. Nu kommer väl frosten så småningom ner över landet, det blir några spännande veckor till.
tisdag 8 oktober 2013
Gärdsmyg
En ovanligt samarbetsvillig gärdsmyg, de brukar inte sitta still några längre stunder. Men om man pysjar, smackar och håller tummarna för att ingen utomstående kommer förbi kan det gå vägen. Bästa bilden med skugga på framdelen, men man kan ju inte få allt. I höst har det varit ovanligt gott om trädlärkor, bland annat sex stycken vackert flöjtande över huset idag. Flera stenfalkar också de senaste dagarna, en annan av favoriterna.
Blodröd ängstrollslända
Jag har slarvat lite med trollsländorna i år, men idag blev det i alla fall en blodröd ängstrollslända, den senaste Sympetrum jag har sett med några dagars marginal. Eller ja, jag tror att det är en blodröd, benen ser helsvarta ut. Sländorna är mörka som tusan så här sent. Rekordet totalt sett har en höstmosaikslända den 15 oktober, får se om det går att slå i år.
fredag 4 oktober 2013
Nötväcka
Tänk att det skulle behöva ta över tio år att få in nötväcka på tomtlistan. Att taigasångare, rosenfink, stäpphök och nattskärra kom före. Idag hände det i alla fall, jag blev högljutt välkomnad hem efter cykelturen. Biotopen kring huset har förbättrats avsevärt för trädlevande fåglar, så förhoppningsvis kan det bli regelbundna besök framöver. Nummer 149 på listan. Det har gått lite trögare än väntat, jag hade hoppats på att nå över 150-gränsen med god marginal i år. Men flera arter ligger på lut, och oktober kan nog vara den bästa månaden. Så kanske det går ändå... Sköna cykelturer i veckan, men de friska sydostvindarna har gjort fågelskådningen lite hackig. Höstinslaget är i alla fall tydligt nu - svartmesar, stjärtmesar, dubbeltrastar, skärpiplärkor, trädlärkor och kungsfåglar har dykt upp i veckan. Fina obsar av kaspisk trut, rödstrupig piplärka, spillkråka och varfågel. Än så länge behöver vi inte gå i ide...
måndag 30 september 2013
Videsparv
En videsparv dök upp i närheten, så jag fick cykla bort och titta på den. Svår art här nere, men det beror ju mest på att de flyttar mot sydost. Annars finns det väl några tusen par i Norrland under sommaren. Nåväl, det här blev bland det mest surrealistiska jag varit med om. Sparven gömde sig långa stunder i vegetationen, och vi blev efter hand ett rätt stort gäng som stod och spanade längs stranden. Solen började värma, och rätt vad det var samlades ett gäng nudister ett par hundra meter bort, mitt i vårt synfält. När sparven sedan flög upp och satte sig fint i toppen av en buske mellan oss och soldyrkarna blev det såklart några märkliga situationer. Nu är det väl i och för sig så att fågelskådare inte bryr sig om så mycket annat när det finns spännande fåglar att titta på. Platsen är inte något officiellt nakenbad, och det snällaste man kan säga om de aktuella nudisterna är att de inte sänkte medelåldern i området. Nog om det! Underbara dagar, och det går att vara ute hur länge som helst. Fick äntligen se min första bändelkorsnäbb för året, det är väl bara jag som missat den tidigare i år. Nu blev det i alla fall en alldeles utmärkt obs på en vacker hane som flög förbi på låg höjd och lät hela tiden. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur mycket "tjipp"-lätet skiljde sig från mindre korsnäbb, väldigt mjukt och studsande. Inte så lätt att plocka ut i en blandflock förstås. Spännande så här i brytpunkten mellan sommar och vinter, några enstaka långflyttare kvar samtidigt som de nordligare arterna börjar dyka upp. Redan oktober i morgon!
torsdag 26 september 2013
Mindre korsnäbb

torsdag 19 september 2013
Isländsk rödspov
Rödspovar från Island uppmärksammades först under 90-talet, men hittas numera regelbundet med en handfull individer varje höst. Sorgligt nog verkar den skånska populationen vara på väg att försvinna helt, bara två par häckade i år vad jag vet, så snart är kanske islandica den talrikaste rasen...
tisdag 17 september 2013
Stenskvätta
Oväntat bra sträck idag, men tyvärr var vindarna lite felvända. Sydväst istället för sydost, som är optimalt. Utspritt och svårräknat. Mest ängspiplärkor och bofinkar, bör ha varit fyrsiffriga antal av båda. Fortfarande riktigt många korsnäbbar, och idag kom de första av den större arten. Helt enligt planen, de brukar avlösa de mindre så här i slutet av september. Men alltid betydligt fåtaligare. Rätt tomt på fälten, bara en enda stenskvätta.
söndag 15 september 2013
Riksmästerskap
Det ser ut att bli ruskväder idag, så det var nog som prognoserna talade om, att gårdagen skulle bli det sista av sommaren. Stilla och soligt var det, perfekt för att räkna fåglar. Närmaste grannen tyckte att vädret var perfekt för att anlägga en ny garageuppfart, så från klockan 8 tog ljudet av grävmaskiner och stensågar effektivt bort alla naturläten. Jag tror inte att det påverkade resultatet så mycket, men visst finns det skönare ljud att lyssna på en lördagsmorgon... Jaja, vädermässigt var det nog en av årets allra bästa dagar, även om fågelsträcket blev lite svårt att överskåda. Många flockar som passerade tidigt kom på retursträck någon timme senare. Småfåglarna valde också att passera rätt högt, så lätena blev svåra att uppfatta. Inga nya tomtarter, men två nya mästerskapsarter - blå kärrhök och storspov. Under 16 mästerskap har jag nu sett totalt 91 olika arter, så nånstans mellan 60 och 70 på en dag borde vara möjligt. Scenariot är emellertid nästan alltid detsamma - ett 50-tal arter vid 10-tiden och sedan extremt trögt, med bara någon enstaka art då och då. Jag brukar sluta framåt middag och sedan kika ut lite då och då. Denna gången blev det 56 arter, bara en från rekordet. Bäst var nog jätteflocken med ljungpipare. De håller till på fälten några kilometer härifrån, men oftast är det bara mindre gäng som passerar huset. Fint också med 9 vackra bivråkar. Hela listan:
Storskarv 2
Häger 2
Grågås 150
Kanadagås 10
Vitkindad gås 45
Gräsand 9
Vigg 1
Bivråk 9
Glada 3
Brun kärrhök 1
Blå kärrhök 1
Sparvhök 6
Ormvråk 2
Lärkfalk 1
Ljungpipare 950
Tofsvipa 120
Storspov 1
Skrattmås 75
Fiskmås 50
Gråtrut 200
Havstrut 3
Tamduva 15
Skogsduva 3
Ringduva 15
Turkduva 1
Tornseglare 3
Större hackspett 6
Spillkråka 2
Backsvala 1
Ladusvala 75
Hussvala 1
Trädpiplärka 300
Gulärla 2
Sädesärla 6
Järnsparv 1
Rödhake 5
Rödstjärt 2
Koltrast 4
Taltrast 25
Gransångare 3
Lövsångare 2
Grå flugsnappare 4
Blåmes 5
Talgoxe 4
Skata 10
Kaja 250
Råka 25
Kråka 8
Stare 170
Pilfink 2
Bofink 200
Grönfink 15
Grönsiska 300
Hämpling 1
Mindre korsnäbb 22
Stenknäck 1
Storskarv 2
Häger 2
Grågås 150
Kanadagås 10
Vitkindad gås 45
Gräsand 9
Vigg 1
Bivråk 9
Glada 3
Brun kärrhök 1
Blå kärrhök 1
Sparvhök 6
Ormvråk 2
Lärkfalk 1
Ljungpipare 950
Tofsvipa 120
Storspov 1
Skrattmås 75
Fiskmås 50
Gråtrut 200
Havstrut 3
Tamduva 15
Skogsduva 3
Ringduva 15
Turkduva 1
Tornseglare 3
Större hackspett 6
Spillkråka 2
Backsvala 1
Ladusvala 75
Hussvala 1
Trädpiplärka 300
Gulärla 2
Sädesärla 6
Järnsparv 1
Rödhake 5
Rödstjärt 2
Koltrast 4
Taltrast 25
Gransångare 3
Lövsångare 2
Grå flugsnappare 4
Blåmes 5
Talgoxe 4
Skata 10
Kaja 250
Råka 25
Kråka 8
Stare 170
Pilfink 2
Bofink 200
Grönfink 15
Grönsiska 300
Hämpling 1
Mindre korsnäbb 22
Stenknäck 1
fredag 13 september 2013
Lärkfalk
Ett gäng med lärkfalkar har hållit till nära en känd häckningslokal de senaste dagarna, men jag har inte sett röken av dem under hela sommaren, så jag trodde att de kanske hade hittat någon annan boplats. Som mest två ungfåglar och en gammal fågel tillsammans, men vid ett tillfälle har två vuxna synts till. Förmodligen en familj, men de kan ju för all del ha haft sitt bo en bit härifrån. Fortfarande många höstmosaiksländor i de soliga talldungarna, så falkarna kan väl hitta föda några dagar till. Sommaren sägs vara på väg att ta slut, men enligt prognoserna blir det njutbart i morgon också, perfekt för riksmästerskapen i tomtskådning med andra ord. Det blir 16:e året i rad som jag är med, det kan ju vara kul att försöka nå upp till snittet på strax under 50 arter i alla fall. Idag syntes en tydlig förändring i fågelsammansättningen - massor med taltrastar och rödhakar, men betydligt färre sångare och svalor bara sedan igår. Det var nog gynnsamt sträckväder natten som gick. Det blev också en del extra roliga arter i morse, bland annat en snygg blåhake som visade upp sig hur fint som helst på bara några meters håll. Skumt, de brukar ju vara väldigt skygga annars. Man får passa på att njuta! Dessutom en pungmes och en svarttärna i läcker ungfågeldräkt.
tisdag 10 september 2013
Havsörn
Underbara dagar, massor att titta på överallt. Enskilda obsar blir kanske mindre intressanta, härligt att bara stå och njuta av sträckets naturkraft. Idag i alla fall en gammal havsörn, en stenfalk, många glador och ett trettiotal ormvråkar. Mycket småfågel men ingen bestämd rörelse, precis som det brukar vara när det njutbara vädret dröjer sig kvar.
onsdag 4 september 2013
Grå flugsnappare

torsdag 29 augusti 2013
onsdag 28 augusti 2013
måndag 26 augusti 2013
Mindre korsnäbb
Massor med korsnäbbar fortfarande, men sträcket verkar ha mattats av något. Nu stöter man oftare på födosökande små flockar bland tallarna. Här finns ju knappt en enda gran, men tallfrö verkar fungera bra också. Luriga rackare att fota, jag har lagt ner många timmar innan det blev fritt skottläge. I några sekunder...
söndag 25 augusti 2013
Roskarl
![]() |
Roskarl, 1K |
söndag 18 augusti 2013
Gulärla
Idag brakade sträcket igång rejält, minsann, gulärlor i jämn ström längs kusten. Räknade till 1720 ex, flera flockar med runt hundra individer. Kanske hälften så många trädpiplärkor, de brukar ju ha följe. Och riktigt imponerande med mindre korsnäbbar, 140 ex i fyra massiva flockar. Lika många sen under förmiddagen över huset. Kanske en bändelkorsnäbb i en av flockarna, men det enda försynta tutet som hördes försvann lite bland allt blippandet. Några ex har setts i närheten. Och andra med mer tålamod än mig har räknat en bra bit över tusen korsnäbbar. Jaja, inga problem med sysselsättningen de närmaste månaderna. Förresten kom två spovsnäppor förbi tomten och blev totalart nummer 148. Inte den mest väntade vadaren...
måndag 12 augusti 2013
Svartsnäppa
Nu börjar den trevligaste perioden, regelbundna regnskurar är inte alls dumt för vadare. Idag tre unga svartsnäppor i blåst och tradigt sidoljus. Silhuetten är i alla fall klassisk. Igår kväll kom en flock med större strandpipare förbi huset, bara andra gången på tio år trots att några hundratal passerar längs havet (eller högt över tomten?) varje år.
Rovstekel
Man brukar inte komma så långt om man försöker artbestämma de här fina steklarna. Förmodligen familjen Ichneumonidae, kanske någon i släktet med det härliga namnet Pimpla?
torsdag 8 augusti 2013
fredag 2 augusti 2013
måndag 29 juli 2013
torsdag 25 juli 2013
måndag 22 juli 2013
Fler blomflugor..
tisdag 16 juli 2013
Ectemnius ruficornis
Kluriga rovsteklar, som är ganska lätta att komma nära. Sitter gärna och vilar sig på ett löv, till skillnad från de flesta andra, rastlösa steklarna. Det finns ett tiotal arter i släktet Ectemnius, det här är förmodligen E. ruficornis. Teckningen på bakkroppen verkar stämma fint. Det har gått väldigt trögt med tomtlistan i år, men i går kväll kom i alla fall fyra myrspovar förbi och blev art nummer 147. Ett väntat tillskott på listan, men eftersom jag bor en kilometer eller så från havet blir det bara slumpobsar av vadare.
måndag 15 juli 2013
lördag 13 juli 2013
fredag 12 juli 2013
Småtärna
Man brukar kunna se fem eller sex olika tärnarter här under sommaren, men det är oerhört svårt att följa upp eventuella häckningar. På en plats där jag har följt ett par småtärnor så gott som dagligen sedan slutat av april fanns där helt plötsligt 14 individer, varav 6 årsungar. Sandrevlarna längs kustremsan är i regel för små för att erbjuda häckningsmöjligheter. De brukar dessutom spolas bort vid högvatten och invaderas av badgäster och lösspringande hundar när det är sådant väder. Ungfåglarna som dyker upp så här under sensommaren kommer förmodligen från andra platser, kanske Skälderviken eller någonstans längs Östersjökusten. Kul i alla fall att se ett lyckat häckningsresultat.
måndag 8 juli 2013
tisdag 2 juli 2013
Karminspinnare
Så där vart sjunde år får jag för mig att jag ska plocka fram min gamla flora och uppdatera mig på pistiller, stipler och allt annat som hör till den spännande blomstervärlden. I år var det visst dags igen. Det brukar gå över efter några månader, men det känns ändå som en viktig del av allmänbildningen att kunna de 100 eller 200 vanligaste arterna. Går fint att kombinera med insekterna dessutom, de är ju ofta knutna till speciella värdväxter. Där jag bor är floran, precis som faunan, extremt kulturpåverkad. Visst finns det några små oaser av "naturlig" vegetation, men det mesta av växtligheten är klippt och tuktad. Botanikerna är väl i och för sig rätt roade av att leta efter nya arter som spridits av människan längs järnvägar och på skräpmarker. Karminspinnaren gillar i alla fall stånds, en växt som verkar bli allt vanligare här. Fantastiskt vacker fjäril i grått och karminrött, larven ger tvärt emot ett nästan komiskt intryck. Hade passat perfekt i en Kalle Anka-film.
tisdag 18 juni 2013
Laphria flava
Trots den fantastiska variationen bland insekterna verkar det som om vissa arter är extremt knutna till särskilda favoritplatser. Alltså inte bara nyckelbiotoper, utan starkt begränsade ytor inom hemområdet. Under varma sommardagar sitter det till exempel nästan alltid en brun mosaikslända på en solstekt tall vid en grillplats som jag brukar cykla förbi. Nästan så att man får för sig att det är samma individ år från år, men det är det ju inte. På samma ställe brukar det sitta en Laphria flava på en trästock. De här rovflugorna är bland det mest magnifika man kan stöta på, vackra och groteska på samma gång. I munnen har den en flugbagge, troligen Cantharis nigricans. Baggen är nästan 1 centimeter lång...
Tornfalk
I vintras fotade jag en nyfiken tornfalkshona som ryttlade på låg höjd rakt ovanför mig. I går var det dags igen, på exakt samma plats, men den här gången var det en hane! Nyfikenhet är kanske något som går i familjen?
fredag 14 juni 2013
Kilfläckslända

onsdag 12 juni 2013
Mindre rödögonflickslända
Trollsländefaunan på min hemmaplan är ganska trivial. En bra dag brukar man kunna hitta ett tiotal av de vanligaste arterna, med viss variation över säsongen. Några arter flyger tidigt på sommaren, andra flyger sent. Bortsett från enstaka ströfynd av mindre kejsartrollslända, kilfläckslända, vandrande ängstrollslända och nu senast mindre kustflickslända är det egentligen bara mindre rödögonflickslända som kan räknas som en specialitet. Det har varit ovanligt gott om större rödögonflicksländor i år, och i dag hittade jag minsann årets första av den mindre arten också. Nytt fenologirekord med 1 dag, om jag har rätt koll på siffrorna. Jag fotade en hona den 14:e för två år sedan, men den gick nog inte att spika till 100 %. Sländan på bilden är en ung hane, men teckningen längst ut på bakkroppen är redan tydlig, med grönt på halva segment 8 och det typiska X:et på S10. De brukar inte dyka upp förrän efter midsommar, och är inte talrika förrän en bit in i juli. Såg på Artportalen att det gjordes många fynd förra året, men koncentrationen till sydvästra Skåne är fortfarande påtaglig.
tisdag 11 juni 2013
måndag 10 juni 2013
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)