tisdag 17 september 2013

Stenskvätta

Oväntat bra sträck idag, men tyvärr var vindarna lite felvända. Sydväst istället för sydost, som är optimalt. Utspritt och svårräknat. Mest ängspiplärkor och bofinkar, bör ha varit fyrsiffriga antal av båda. Fortfarande riktigt många korsnäbbar, och idag kom de första av den större arten. Helt enligt planen, de brukar avlösa de mindre så här i slutet av september. Men alltid betydligt fåtaligare. Rätt tomt på fälten, bara en enda stenskvätta.

5 kommentarer:

ming wan lee sa...

så... s/o är optimalt? jag fick höra tvärtom. haha... nästa gång frågar jag en golfare. De har alltid rätt ;)

pelle sa...

Det är nog lite olika, just här vill vi gärna ha vindar från ostsektorn så att sträcket koncentreras lite längs kusten och blir lite mer överskådligt. I Falsterbo är det nog bra med sydvästvindar, då samlas sträcket i "tratten" ner mot Nabben. Om det blåser från sydost sprider sig sträcket norrut och går på bredare front över hela västsidan upp mot Skanör och Knösen. (Om jag nu minns det hela rätt... ;))

PS: Golfare är inte riktigt kloka!! ;).

ming wan lee sa...

så är det säkert (vindarna)! och ja, så ÄR det (golfare...) :D

Anonym sa...

Det låter som ett skämt, namnet alltså.
Ska man ut med båten är det helt ok med ostliga vindar, för då brukar det knappt bli vågor :-)
Har inte sett en bråkdel av det antal bofinkar jag såg förra året.
Är ängspiplärka samma som en ängslärka?
Kram och allt gott till dej!

pelle sa...

Ängslärka är inget officiellt namn på någon fågel, du tänker kanske på sånglärka? Piplärkorna är annars närmare släkt med ärlorna än med lärkorna. Lite förvirrande, men som fågelskådare vänjer man sig... ;)