söndag 15 maj 2022

Svarthätta, bredkilblomfluga, rapssugare

En lite rörig vecka avslutades med en rörig söndagsmorgon, men på det bra sättet. Årets första dag med lite insektsliv. Kilblomflugornas taxonomi är inte helt utredd, och för några år sedan hittades en ny centraleuropeisk art (Xanthogramma dives) som antingen är nyinvandrad eller förbisedd. Man räknar den som bofast numera i alla fall. Den på bilden bör ändå vara en bredkilblomfluga (Xanthogramma pedissequum) med tanke på det breda vingmärket. Det är egentligen nödvändigt att kolla undersidan också. Uppdatering 2022-06-02: Det verkar som om blomflugan ändå kan vara en X. dives. Det som talar för är de mörka, nästan svarta, benen och den mörka skuggningen ut mot vingspetsarna. Gissar att det sista ordet ännu inte är sagt om de här djuren... 


Rapssugarna är också roliga, de kan se ut lite hur som helst oberoende av ålder, kön etc. I fågelvärlden väntar jag bara på kärrsångarna, men de dyker nog upp i veckan. En trastsångare var på tillfälligt besök i förrgår, enligt exakt samma mönster och på exakt samma plats som i fjor (med bara några dagars skillnad). Annars var nog det mest noterbara idag en påbörjad brun kärrhök-häckning på en ny lokal. Dessutom ett tiotal exemplar av en lite rolig blomma - revsuga. En sällsynt art som just i mina trakter kanske kan misstänkas vara kulturspridd. Kul i alla fall.


2 kommentarer:

Scream Thy Last Scream sa...

Ja, nu har väl de flesta arterna kommit, även om jag själv saknar flera av våra häckande arter. Jag fick skapa en ny blogg, google plockade bort den gamla och det går inte få deras algoritmer att ändra sig. Så tröttsamt. Men blogga måste man ju... du får kika in på årets orrgömslemorgon.

pelle sa...

Kul att du är tillbaka, vi har saknat dig! ;) Men vad bedrövligt att bloggen inte går att återställa, det är ju en enorm massa minnen som går förlorade.