onsdag 24 april 2013

Göktyta

Ja, arterna trillar in tätt de här veckorna, idag hittade jag en göktyta som letade myror i ett minimalt grönområde mitt inne i byn. Göktytan finns med på listan över arter som borde gå att få in på tomtlistan, och den här satt bara 250 meter hemifrån. Nära, nära... Men de är riktigt sällsynta och oberäkneliga i kommunen, det finns faktiskt fler fynd av brandkronad kungsfågel! Som mest har det setts 4 individer under ett år, och de har faktiskt uteblivit helt ett par år på 2000-talet, trots intensiv bevakning. Tyvärr minskar de dramatiskt i Skåne, från 1000 till 250 par de senaste 30 åren, så allt talar väl för att det blir längre och längre mellan besöken här nere på slätten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt! Känns som det var ett tag sedan. Har dock sett från tomten två gånger, men det är väl 10 år sedan snart... Får hålla utkik!

ming wan lee sa...

grattis till den obsen! jag ser i atlasen att den borde vara en smal sak för oss här uppe på åsen... senast vi såg en göktyta (enda för egen del) var ute på Gärdet. Tekla hörde den först och sedan lokaliserade vi den på en schersminbuske, alldeles vid det japanska templet och synlig från vårt cafébord ;)

ming wan lee sa...

det är ett japanskt tehus, inget tempel. Bara så att..
. :D

pelle sa...

Det låter som en härlig obs! Fåglar och fika - två av livets verkliga glädjeämnen på en gång. Göktytan hör ju till den härliga tiden precis före lövsprickningen, och då brukar man ha det bra. Synd att tytorna minskar, mest av alla skånska arter enligt atlasen. Om jag inte minns fel finns det en kille i Perstorpstrakten som har ett projekt. Det är väl så i området mellan skog och slätt man ska leta.