fredag 4 maj 2018

Rödspov

Kände att jag behövde fylla på vadarkontot, så det blev en tidig cykeltur norrut där de bästa vadarlokalerna finns. Det började bra med fem småspovar direkt nere vid stranden. Ljuset räckte precis till en stämningsbild.


En underbart frisk morgon, till och med lite frostnupna grässtrån här och där. Men solen värmde skönt när den kom upp. Spanade av en ny våtmark som ska fungera för gäddorna ungefär som Magaluf fungerar för oss. Ganska lite fågel överlag, men ett tjugotal brushanar, några grönbenor, mindre strandpipare. Tornfalken tillbaka i sin holk, ser ut att behöva lite renovering.


Årets första buskskvätta, stenskvättor och gulärlor på lämpliga häckplatser. Dagens målart var rödspov, som rapporterats senast igår. Men den klassiska lokalen, en översvämmad kohage, var tom och nästan uttorkad. Efter en stund kom det i alla fall ett larm om att den hade hittats ett par kilometer bort, så det blev en extra sväng med cykeln. Och visst var den kvar. Långt avstånd och svårt att komma närmare utan att störa, det fick bli en stämningsbild till. Här tillsammans med brushanar.


Och äntligen de första blomflugorna, på bilden en trolig vårslamfluga. Går egentligen inte att skilja från sommarblomfluga i fält, men det ska vara rätt flygtid för vårarten. Den ovanligt trevliga morgonen avslutades med en sjungande trädgårdssångare, tangerat fenologirekord.

Kommentar 2020-03-08: Blomflugan är förstås en gulfotad slamfluga (Eristalis perinax)


Inga kommentarer: