torsdag 17 maj 2018

Ängsnäbbfluga och dödskallefluga


Jättelånga rundan idag. Typiskt att det blev mulet och småregnigt när det fanns lite extra tid. Solen kom i alla fall fram efter en stund och gjorde det sommarvarmt igen, det har varit riktigt skönt de senaste dagarna. Bra med blomflugor nu, ängsnäbbfluga och dödskallefluga tillhör alltid favoriterna. Något tiotal vardera idag. Annars är pendelblomfluga ofta den talrikaste så här års.


Nu har alla fåglarna kommit, härmsångare, törnskata och gräshoppsångare igår. Det var faktiskt nytt personligt fenologirekord för törnskata i hemmareviret. De är ganska svåra att hitta på våren, och vissa år kommer de inte in på årslistan förrän i augusti när det brukar dyka upp ungfåglar lite här och där. Ganska bra med backsvalor också, minst fyra kolonier. De senaste åren har några par börjat häcka i naturliga branter (om man få kalla dem branter när de är två meter höga...) längs kusten, men de största kolonierna finns i uppskottade jordhögar i vanlig ordning. Räknade till 135 bohål i den på bilden, men såg bara 80 svalor.


2 kommentarer:

ming wan lee sa...

Dödskalleflugan måste jag pejla in! Här hördes törnskatan igår, nu är det minsann racerfart på säsongen. Badat har man också :)

pelle sa...

Visst är dom fräcka! Dödsskalleflugan sitter gärna och solar sig på ett löv i ögonhöjd, så den är ganska medgörlig. Ängsnäbbflugan håller mest till nere vid marken, gärna bland kransblommiga växter som vitplister, de har väl fått sin långa nos för att komma åt deras nektar tänker jag. Kul att de har så olika personligheter. Fortfarande inget dopp här i år, jag får smyga ner en kväll när alla pensionärer har gått och lagt sig... :)