söndag 15 april 2012

Jorduggla

Det verkar inte bli någon ordning på min vår, så det blir nog mest närnära natur de kommande månaderna. Inget fel med det, det är ju en stor del av charmen att det går att uppleva saker även på hårt exploaterade platser. Pungmesen, till exempel, bor bara ett par hundra meter från en ny McDonald's som öppnar i dagarna. Och i morse en märklig obs - en jorduggla som spänstigt sträckte över huset när jag njöt av morgonteet. Kopplade inte alls till en början, såg ut som en gigantisk fladdermus med sina djupa, tvekande vingslag. Men när allt föll på plats var det ju inte några konstigheter. Jag såg en jorduggla i området för ett tiotal år sen, med då fanns här rätt mycket skräpmark som nu är bebyggd. Så dagens obs kändes riktigt oväntad. Tomtart nummer 138.

2 kommentarer:

ming wan lee sa...

snacka om kunskapskanal. Det räcker inte att öppna ögonen, man måste vara öppen för överraskningarna och kunna sina saker med! I Sthlm har man startat en fågelskådargrupp som uteslutande koncentrerar sig på innestadsobsar. En rätt kul idé baserad på att utgå från en galen biotop och gräva där man står :)

Jordugglan och pungmesen, verkligen inte illa!

pelle sa...

Ja, det är fantastiskt vad mycket kul man kan hitta bara genom att öppna ögonen. Jag var med och mikroskådade (www.microbirding.se) förr, men inte aktivt nu längre. Det verkar som om den formen av skådning har kommit för att stanna, inte så dumt med tanke på att avgaserna (förhoppningsvis) minskar och att det lokala miljöarbetet får ett bättre underlag.