måndag 30 september 2019
Varfågel
Inget riktigt drag i höststräcket, så jag cyklade en sväng för att kolla en stationär varfågel. Det visade sig sedan att det var nytt fenologirekord med en dag och därmed en ny septemberart i kommunen. I förra veckan gled även en gröngöling in på den listan. Ovanligt många obsar under året, och det har förekommit misstankar om häckning. Det skulle i så fall vara vår fjärde häckande hackspettart. Inte så dåligt för en kommun med 55.52 km² beboelig yta, varav det mesta är jordbruksöken. Det är förstås bara större hackspett som är årlig. Någon bra sträckdag förra veckan med bland annat 14000 bofinkar, annars har september varit synnerligen ohet.
torsdag 19 september 2019
Svavelticka
Märkligt morgonväder de senaste dagarna. Efter blåsten drog det in kall luft från norr, sen började det åska, hagla och störtregna på samma gång. Otroligt häftigt ljus. Det har inte hänt så mycket mer i fågelvärlden, en avlägsen stormfågel, storlabbarna är kvar, de var visst fem stycken, idag två nya fina kustlabbar, tror jag är uppe i 24 ex för året. Jag har alltid gillat tickor, men som vanligt hinner jag inte gå igenom de som hamnar på bild. Svaveltickan är i alla fall fräck och omisskännlig. Den ska vara en helt OK matsvamp, kallas Chicken-of-the-woods i England, men jag vet inte om jag blir särskilt sugen...
måndag 16 september 2019
Tre labbar
...eller egentligen minst fem - en 1K fjällabb, en adult kustlabb och tre storlabbar. De stora var svåra att räkna, någon kom upp i fem. Fjällabben kom fint utifrån sundet och passerade oss på mindre än 100 meters håll, riktigt fräckt. Fin blåsmorgon att börja veckan med alltså, förutom labbarna tre storlommar, två stenfalkar, ett par havssulor, en sillgrissla, tre svärtor m.m. Vinden ska hålla i några dagar till, så det kan bli spännande. Badsäsongen får väl därmed räknas som slut.
tisdag 10 september 2019
Kaspisk trut
Jag har bara haft tid med några halvhjärtade försök med trutarna, och som bäst hittat några halvljumma kandidater. Idag hade en kollega i alla fall fått in en kaspisk trut som såg riktigt fin ut. Långt håll, hårt kroppad bild.
söndag 8 september 2019
Ladusvala
Nytt sträckrekord för ladusvala idag, totalt 2240 ex mellan klockan 06.30 och 09.00. Mitt tidigare rekord var på 800, men då var det vårfåglar som trycktes ner under ett regnväder. Jag har väl i och för sig inte lagt ner alltför mycket energi på att räkna sträck de senaste åren. Till en början kom de flesta lågt över det spegelblanka sundet strax utanför stranden, sen blev de lite mer spridda både inåt land och ut över havet. De mest avlägsna flockarna gick inte att artbestämma. Ganska tunt sträck i övrigt, men cirka 150 hussvalor, 40 backsvalor, 60 sädesärlor och fem tornseglare.
onsdag 4 september 2019
Havsörn
Nu börjar det bli svalt och höstlikt på morgnarna. Det stationära havsörnsparet hade rensat revlarna redan innan jag kom ner i morse. Annars brukar det vara tjockt med gäss, änder och måsar. I förra veckan kom det en del gulärlor och trädpiplärkor, men de senaste dagarna har det varit helt sträckfritt. I går kväll var jag någon decimeter från att bli påflugen av en nattskärra. En klassisk lokal, jag tror att de har setts i samma lilla glänta de senaste tio åren!
måndag 2 september 2019
Fiskgjuse
September började med en tropisk natt, det måste vara ovanligt så här sent på säsongen. 21 sköna grader redan klockan 6. Vid 11-tiden hade vinden vänt 180 grader till nästan rakt nordlig. Fascinerande när man kan spika höstens inträde nästan på minuten. Idag var det kyligt och blåsigt på morgonen, det är väl bara att ställa in sig i höstläge. Men härligt morgondopp, minst fem grader varmare i vattnet än i luften.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)