onsdag 29 maj 2013

Svarttärna och kentsk tärna


Idag var det kallt i den friska östanvinden, och nästan alla vadare hade blåst bort. Eller förhoppningsvis fortsatt på sin resa till Ishavet. Istället hade det samlats några roliga tärnor längs stranden. Förutom de vanliga fisk-, silver- och småtärnorna rastade en skräntärna, en svarttärna och fem kentska tärnor. Kul med sex olika arter vid samma tillfälle, det händer inte allt för ofta. Tärnorna har alltid tillhört favoriterna. Man måste ju förundras över hur olika de kan se ut, samtidigt som de alltid är omisskännliga som tärnor - lätta, smidiga och eleganta. De kan vara svarta, grå eller vita. Stora som trutar eller nästan lika små som svalor. Gul, röd eller svart näbb. Fjäderlätt spaning tätt över vattenytan eller halsbrytande störtdykningar från tio meters höjd. Svarttärnan var riktigt lurig att hitta bland stenarna.

5 kommentarer:

ming wan lee sa...

Fina!

kikade just in på Svalan och fick se hur flitig du varit idag!
T rapporterade att hon sett en sommargyllinghona från bussen på vägen hem, så vi skyndade oss dit. Nå, jag litar naturligtvis på tösen men visst vore det skönt om någon etablerad hade rapporterat den i dagarna... Honan syntes helt öppet, på en kyrkogård alldeles i närheten. Det vore ju så roligt om vi fick ett par!

pelle sa...

Ja, jag ska försöka att skärpa mig med rapporteringen... ;) Vad kul med sommargylling! En kyrkogård med gamla ståtliga träd låter som en utmärkt plats. Ni får lyssna efter den - om den sjunger är det en fjolårshane, de ser ju ut som honorna. Så här i kanten av utbredningsområdet är det nog rätt vanligt att just unga hanar drar runt och ser sig omkring.

ming wan lee sa...

tack Pelle, det verkar ju helt logiskt, vid närmare eftertanke, att det är en ung hane på vift. Bådar gott för framtiden? :)

Anonym sa...

Den nedre liknar en Pied kingfisher tycker jag. :-) (vet inte vad den heter på svenska).
Tärnor är fantastiska flygare.
Allt gott till dej! Kram!

pelle sa...

Pied Kingfisher heter gråfiskare på svenska, den har jag inte sett än. Det stämmer att tärnor och kungsfiskare (och även hägrar bl.a.) är lika i profilen, de fiskar ju alla och behöver en rejäl dolk...