tisdag 18 juni 2013
Laphria flava
Trots den fantastiska variationen bland insekterna verkar det som om vissa arter är extremt knutna till särskilda favoritplatser. Alltså inte bara nyckelbiotoper, utan starkt begränsade ytor inom hemområdet. Under varma sommardagar sitter det till exempel nästan alltid en brun mosaikslända på en solstekt tall vid en grillplats som jag brukar cykla förbi. Nästan så att man får för sig att det är samma individ år från år, men det är det ju inte. På samma ställe brukar det sitta en Laphria flava på en trästock. De här rovflugorna är bland det mest magnifika man kan stöta på, vackra och groteska på samma gång. I munnen har den en flugbagge, troligen Cantharis nigricans. Baggen är nästan 1 centimeter lång...
Tornfalk
I vintras fotade jag en nyfiken tornfalkshona som ryttlade på låg höjd rakt ovanför mig. I går var det dags igen, på exakt samma plats, men den här gången var det en hane! Nyfikenhet är kanske något som går i familjen?
fredag 14 juni 2013
Kilfläckslända

onsdag 12 juni 2013
Mindre rödögonflickslända
Trollsländefaunan på min hemmaplan är ganska trivial. En bra dag brukar man kunna hitta ett tiotal av de vanligaste arterna, med viss variation över säsongen. Några arter flyger tidigt på sommaren, andra flyger sent. Bortsett från enstaka ströfynd av mindre kejsartrollslända, kilfläckslända, vandrande ängstrollslända och nu senast mindre kustflickslända är det egentligen bara mindre rödögonflickslända som kan räknas som en specialitet. Det har varit ovanligt gott om större rödögonflicksländor i år, och i dag hittade jag minsann årets första av den mindre arten också. Nytt fenologirekord med 1 dag, om jag har rätt koll på siffrorna. Jag fotade en hona den 14:e för två år sedan, men den gick nog inte att spika till 100 %. Sländan på bilden är en ung hane, men teckningen längst ut på bakkroppen är redan tydlig, med grönt på halva segment 8 och det typiska X:et på S10. De brukar inte dyka upp förrän efter midsommar, och är inte talrika förrän en bit in i juli. Såg på Artportalen att det gjordes många fynd förra året, men koncentrationen till sydvästra Skåne är fortfarande påtaglig.
tisdag 11 juni 2013
måndag 10 juni 2013
söndag 9 juni 2013
Cantharis obscura
Flugbaggarna är rätt tacksamma att fotografera, och det går ofta att hitta en handfull olika arter tillsammans. De flesta är svarta eller ljusbruna med mer eller mindre distinkta teckningar. Jag har ingen bra fälthandbok över familjen, men det finns flera fina sidor på webben. Denna mörka bagge med helsvarta ben bör vara en Cantharis obscura. Hittade även fusca och pellucida idag.
onsdag 5 juni 2013
måndag 3 juni 2013
Tistelbock
Jag hade egentligen tänkt att låta insekterna vara ifred i år och koncentrera mig på fåglarna, men när man stöter på såna här sköningar är det ju svårt att låta bli. Idag var de första blåbandade jungfrusländorna och större kustflicksländorna på vingarna också.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)