fredag 29 april 2011

onsdag 27 april 2011

Särdelesärla


Fantastiska morgnar som inte får förspillas, idag gjorde jag ett försök att lyssna på en vassångare i närheten. Stod vid vassen en timme ungefär och fick höra en sekundlång strof precis när jag skulle gå. Ibland är det bara så där trögt. Men skönt i morgonsolen ändå, många sävsångare, några skäggmesar och lite annat, som ärlan rakt mot gryningsljuset.

tisdag 26 april 2011

Sälggökbi


Fler gökbin i trädgården, detta är preliminärt ett sälggökbi (Nomada lathburiana), samma som i tulpanfällan för några dagar sen. Svarta antennfästen och rödaktig inre rand på bakkroppen ska vara bra kännetecken. Här ser man dessutom att det saknar majgökbiets två gula prickar på mellankroppen. Men det kan finnas fler aktuella arter, jag får forska vidare.

måndag 25 april 2011

Brun sandjägare


De här skalbaggarna är alltid självklara favoriter, men de har en jädrans förmåga att flyga iväg precis när man ska trycka av fotot.

Møgflue


Gott om dyngflugor (Scatophaga stercoraria) ute idag, de längtar nog också efter kossorna.

söndag 24 april 2011

Gransångare




Förmodligen världens nyfiknaste gransångare.

Bombylius major


I år behövde jag inte jaga Bombylius så värst länge, det kom en och satte sig precis framför tårna när jag stod och njöt i solen.

Myrbagge


Inte så väldans många insekter ute idag, men ändå några roliga, som de här myrbaggarna (Thanasimus formicarius). De verkar inte vara speciellt ovanliga uppåt landet, men det är rätt tunt med fynd från Skåne. Ett tjugotal individer sprang runt, alla på en enda tall! Det ska finnas en art till i släktet, som saknar den svarta randen mellan den innersta vita och den röda.

fredag 22 april 2011

Grön och vanlig bärfis


Storspov och rödbena



En helt underbar dag med svarthalsad dopping, 4 tärnarter, dvärgmåsar, rördrom, fiskande fiskgjusar och mycket annat på samma gång. Alla för långt bort för att det skulle kunna bli några vettiga bilder, tyvärr. För storspovarna och rödbenorna börjar det bli dags att ruva, om de inte är i gång redan. Inte så mycket insekter, men en magnifik sorgmantel, några bruna flickfjärilar och rätt många bärfisar, både gröna och vanliga. Och så där precis perfekt värme i nacken.

torsdag 21 april 2011

Dubbelvågig lavmätare


Det är lite svårt att få fatt i nattfjärilarna när det är ljust, men om man väl hittar en, så har den oftast inte något emot att bli fotad. Konstigt nog hittar man nästan alltid bara en (1) per dag, idag sprang jag mig snurrig runt ett hundratal björkar och andra träd efter att jag hittat den här dubbelvågiga lavmätaren (Ectropis crepuscularia), men nääe...

onsdag 20 april 2011

Gökbin



Det är en härlig tid för bin just nu, de här gökbina parasiterar på olika andra biarter, särskilt sandbin. Så det gäller för dem att vara vakna när värdarna är det. De är rätt små, ca 1 cm, men väldigt vackert tecknade, och med helt underbara ögon. Det finns såklart en hög med snarlika arter, men de vanligaste kan skiljas med hjälp av teckningen på bakkroppen och färgen på ben och antenner. Det övre bör vara ett majgökbi (Nomada marshamella) med smala gula ränder på bakkroppen, svarta lår och brunröda antennfästen. Det undre hamnade i samma tulpanfälla som videsandbiet i förrgår, men man kan skymta lite bredare gula ränder och en rödaktig rand innerst. Antennerna ser nästan ut att vara svarta. Troligen ett sälggökbi (N. lathburiana).

måndag 18 april 2011

Ophion


Blev lite förvånad när jag hittade den här stekeln idag, de känns som typiska högsommardjur annars. Det finns två släkten som är extremt lika, Netelia och Ophion, som vardera har ett antal arter som knappast går att skilja på enbart med hjälp av foton. Jag hade egentligen behövt se vingens utseende för att vara säker, men förra sommaren fanns det några Ophion i närheten, så jag gissar på det släktet den här gången också.

söndag 17 april 2011

Glödsandbi



Glödsandbiet (Andrena fulva) är en självklar favorit, de ser sanslöst fräcka ut när de flyger omkring som små glöder. De är på väg att sprida sig norrut, men fortfarande finns det bara fynd från Sveriges fyra sydligaste landskap. Nordligast ungefär mitt i Småland. Och man har inte så värst lång tid på sig att se dem, bortsett från några extremdatum brukar de flyga mellan 15 april och 25 maj, enligt Artportalen. Biotopen är, som synes på bilderna, extremt välskötta trädgårdar ;). Eller kortvuxna, solexponerade grässlänter lite mer generellt. Det andra biet tror jag är ett videsandbi (A. clarkella), men det blev inte direkt lättare att känna igen med allt tulpanpollen. Några sådana flög förbi i alla fall, opudrade.

lördag 16 april 2011

Knölsvan


Gryningstimmen var underbar, luften precis stilla. Många kilometer ut i sundet låg massor med sjöorrar som pjuppade och ejdrar som sjöng, nästan lite overkligt till en början när de inte syntes i det tunna diset. En tät flock med 870 sjöorrar, 550 ejdrar lite mer utspridda.

fredag 15 april 2011

Brunaktig vintermätare


Fantastiska färger på den här jättemätaren. En art som verkar vanlig så här i april-maj, även tidigare. Lite roligare namn på engelska - Oak Beauty. Brunaktig vintermätare (Biston strataria) är för övrigt släkt med den art (stor björkmätare, B. betularia) som började uppträda i en mörk morf när industrialismen färgade de engelska björkarna svarta.

Acanthosoma haemorrhoidale


Årets första A. haemorrhoidale.

torsdag 14 april 2011

Skedand, bergänder



Strandskator


Det är en fantastisk tid nu! Rödstjärt, fisktärna och svarthätta nya för året.

onsdag 13 april 2011

Arma custos



Sex grader och regn. Bedrövligt! Har passat på att kolla igenom lite gamla bilder för att friska upp minnet inför säsongen. Den här bärfisen har varit med i bloggen tidigare, i september förra året, som Troilus luridus. Men det var något som inte riktigt stämde, och efter lite efterforskning och korrespondens stod det klart att det var en helt annan art, Arma custos. Och inte nog med det - det var bara det 4:e svenska fyndet av arten någonsin! Det första gjordes i Östergötland 2008, sen hittades den vid Krankesjön 2009 och 2010 (och dessutom en gång till i närheten senare samma år). Bilderna här är tagna 5 september 2010. Den övre bilden visar en individ som förmodligen är nykläckt och lite ljusare i färgen, och en nymf som nog hade varit svår att bestämma om den var ensam. På den andra bilden sitter en typisk vuxen individ, med orangespetsade antenner. Arten är ganska spridd på kontinenten, och tillhör de som knackar på dörren och förhoppningsvis kan få fotfäste i Sverige med hjälp av det mildare klimatet.

måndag 11 april 2011

Svart rödstjärt


Konstig dag, inte alls mycket fågel. Det blir så ibland när de flesta nyanlända dragit vidare norrut och när vädret inte är optimalt för nästa våg att ta det stora språnget. Men tre roliga obsar i alla fall. Fyra svarta rödstjärtar vid en traditionell häckplats (enda fågeln som det är OK med lyktstolpar, taggtråd och betong i bilden...). Årets första lövsångare, den tidigaste jag haft någonsin med två dagars marginal. Mediandatum ligger minst en vecka tidigare det här decenniet jämfört med det förra. Och en yrvaken jorduggla högt över havet som blev bryskt bortjagad av ett gäng trutar.

söndag 10 april 2011

Ejder


Fortfarande fina ejderflockar i sundet, citronfjärilar och påfågelögon nya i solen.

lördag 9 april 2011

Chlorochroa pinicola


Den här läckra bärfisen satt i tallen bredvid knäpparen nedan, och även denna visade sig vara en ny art för mig. Och likadant inget svenskt namn, men tallbärfis verkar logiskt. Det finns faktiskt bara ett tidigare skånskt fynd i Artportalen, nära smålandsgränsen, och av de övriga svenska fynden finns det flest i Uppland. Den tillhör förvisso inte de mest spektakulära bärfisarna, men de är ju ändå stora insekter som gärna sitter öppet i solen. Det finns nog en hel del att utforska om de här sköningarna.

Ampedus sanguineus


Denna fräcka knäppare trodde jag skulle bli en baggis att artbestämma, men det visade sig finnas 23 olika rödrockar, som de kallas på svenska. Inget svenskt namn, men blodrödrock kanske vore lämpligt. Eller tallrödrock, den ska vara specialiserad på det trädslaget, så det känns väl som om jag hittat rätt ändå.

Sälgsandbi


Jag är nästan helt säker på att detta är ett sälgsandbi (Andrena vaga), men det finns ett 50-tal arter i släktet, och säkert ett antal fallgropar. Detta ska vara en vanlig och tidig art i alla fall. Minst 25 ex var ute och flög idag, verkade leta lämpliga boplatser. Två videsandbin (A. clarkella) också, vackert rödbruna på ryggen. Flera svävflugor (Bombylius major), en efterlängtad favorit. Vaksamma rackare, svårt att komma närmare än en meter. Får jobba vidare på att försöka plåta. Ifjor gick det till sist. Flera nässelfjärilar och mörka jordhumlor.
Tillägg 2011-04-16: Jag kallade denna för sobersandbi tidigare, men teckningen och flygtiden stämmer bättre med sälgsandbi. De är extremt lika!

Storspov och mink




Morgon vid Öresundskusten. Nordvindar är sällan kul, och speciellt på våren brukar det bli magert med fågel. En fördel är att luften ofta är glasklar, och med sol och lite lä kan det ändå vara njutbart. Idag blev det riktigt bra ändå, kanske tack vare gårdagens storm. En gammal havssula arbetade sig norrut i motvinden, en mörk kustlabb kom på andra hållet. Båda tyvärr alldeles för långt ut över havet. Tre smålommar, åtta sjöorrar, nio snatteränder (medioker bild, men jag tyckte det var kul med Öresundsbron). En gluttsnäppa var årets första, och faktiskt fenologirekord med 8 dagar för mig. Åtta skärfläckor kom också nordsträckande, parvis som vanligt. Man ser nästan aldrig ojämna antal av den arten! Storspovhonan kom först, hanen efter, det är rejäl storleksskillnad på dom. Men kommer det en småspov i flocken hajar man ändå till. Minken brukar hålla mig sällskap, idag sprang han nästan över mina tår. Satt sen och käkade fisk (?) ute på stenen.

fredag 8 april 2011

onsdag 6 april 2011

Brun kärrhök


Übertrist och grått idag, så förutom frisk luft blev det bara ett kort stopp vid mossen. Konstigt nog var kärrhökarna, fyra hanar och en hona, extremt gästvänliga, och höll till en lång stund på bara 50-100 meters håll. Landade ofta, spanade av vassarna, kivades i luften. Får göra om det här en dag när solen skiner, på den enda bilden som blev någorlunda skarp vänder höken bort huvudet... Men färgskalan är helt ok.

måndag 4 april 2011

söndag 3 april 2011

Björkgulhornspinnare


Den här ovanligt trevliga lilla nattfjärilen satt och värmde sig på en stolpe till en kohage. Det är verkligen inte många nattfjärilar man hittar på det här sättet, borde nog prova på att sig ut med lampa på natten. En helt ny bekantskap som det tog en timme att hitta på nätet. Förvirrande, minst sagt. Hundratals liknande arter. Det visade sig vara en björkgulhornspinnare (Achlya flavicornis), en art som ska vara vanlig, och ute och flyga just nu, i mars-april. Namn efter de gula antennerna som den här ser ut att sakna eller bara gömma. Det finns en stor björkdunge i närheten, så det svenska namnet verkar logiskt på det viset också.

Spetsbergsgås


Det här gänget har turnerat runt i grannskapet i några dagar. Någon enstaka brukar dyka upp i mars-april, men det här är första gången jag ser fler än två på en gång. En grågås med för jämförelse, spetsbergarnas mörkare hals och ljusare rygg syns tydligt även på håll.

Kleidocerys resedae


En väldigt vanlig och charmig liten skinnbagge utan svenskt namn. Svår att hitta, bara 3-4 mm lång och med fräckt genomskinliga täckvingar.

Fläcklundsnäcka


Förutom park- och trädgårdssnäcka verkar fläcklundsnäckan (Arianta arbustorum) vara en standardart häromkring. Den verkar inte variera så väldigt mycket som de andra, de flesta har den härliga kastanjebruna grundfärgen på skalet, lite blandade intrikata teckningar och en snyggt mörkgrå kropp.

lördag 2 april 2011

Rödbenor och brushanar




Klassiska Kranke idag, nio timmar på första parkett. Muggig dimma mest hela tiden, men ohyggligt mycket fågel, såklart, och många nya vårarter. Underbar blandning på liten yta - allt från brun kärrhök och skedand, tofsmes och trädlärka till rödbenor och brushanar. Ovanligast var nog en rödspov, de brukar vara fåtaliga på våren utanför häckningsplatserna. Den stod cirka 500 meter bort i grymt motljus och tjockt dis, så det var inte lönt att försöka ta någon bild. Rödbenorna och brushanarna på Vombs ängar var desto medgörligare, de är fotade inifrån bilen på kort avstånd. Bilen kan vara ett alldeles utmärkt gömsle. Hoppas kunna passera där om några veckor, när där är som flest arter och individer, och förhoppningsvis lite bättre ljus.

7000 starar



De här bilderna är inget vidare, men jag hoppas att de förmedlar lite av känslan av att stå intill en flock med uppskattningsvis 7000 starar. Gissar att de hade övernattat i ett kärr i närheten, de brukar ju gilla vidsträckta vassar, men i gryningen kretsade molnet kring några stora träd i byn bredvid. Ljuset räckte till 1/10 sekund, så skärpa var bara att glömma. Otroligt häftiga skiftningar när flocken böljade fram och tillbaka. Ljudeffekten när några tusen starar ändrar flygriktning på bråkdelen av en sekund är svårslagen.