söndag 3 april 2011

Björkgulhornspinnare


Den här ovanligt trevliga lilla nattfjärilen satt och värmde sig på en stolpe till en kohage. Det är verkligen inte många nattfjärilar man hittar på det här sättet, borde nog prova på att sig ut med lampa på natten. En helt ny bekantskap som det tog en timme att hitta på nätet. Förvirrande, minst sagt. Hundratals liknande arter. Det visade sig vara en björkgulhornspinnare (Achlya flavicornis), en art som ska vara vanlig, och ute och flyga just nu, i mars-april. Namn efter de gula antennerna som den här ser ut att sakna eller bara gömma. Det finns en stor björkdunge i närheten, så det svenska namnet verkar logiskt på det viset också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen är så envis som du! Hade fullt upp med fåglarna i helgen och såg knappt några insekter alls. Ingen sol heller för den delen.

ming wan lee sa...

wow! vilken exklusiv liten varelse, påminner om en vargpäls... :)

pelle sa...

Har märkt att insektsfotografering och efterföljande identifieringsförsök är den ultimata kombon av yoga, frisk luft och meditation. Om man hittar rätt, vill säga. Annars blir man stressad och ligger sömnlös. Lite varmare, så kan man ta med datorn och forska utomhus. ;)

Anonym sa...

:-)