torsdag 20 januari 2011

Fiskmåsar




Fint ljus på mina kära fiskmåsar idag, så jag passade på att ta några bilder. De är inte lika kluriga att åldersbestämma som trutarna, de får ju sin adulta dräkt redan sitt tredje levnadsår. Men tre olika dräkter går att urskilja i alla fall, lättast nu på vintern. Den översta är född förra året, 2K alltså, med slitna, juvenila täckare och rester av det svarta stjärtbandet. Näbben rosa med mörk spets. Andra bilden visar en 3K-fågel, född 2009. Denna dräkt liknar den adulta, men oftast syns några mörka teckningar bland täckarna. Handpennorna, som ruggades i somras, är nästan helt svarta, och saknar de gamla fåglarnas vita fläckar. Ben och näbb i en typisk blågrön nyans. Denna kan variera, men oftast är de gamla fåglarnas mjukdelar tydligt gulare i tonen. På den nedersta bilden står en adult fågel framför en 3K-fågel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du går igenom dräkterna på måsar och trutar. Är det något jag aldrig lärt mig så är det just det. Kanske årets projekt.

pelle sa...

Ja, det är ganska spännande, även om det just nu är lite i brist på annat. Kul när man kan sitta hemma i lugn och ro och jämföra med böcker och bilder.