måndag 29 juli 2013

måndag 22 juli 2013

Kvickgräsfjäril


Fler blomflugor..

Flyttblomfluga

Vit glasvingefluga
...fast samma. Dålig inspiration i värmen, men cikoriorna är alltid kul att kolla.

tisdag 16 juli 2013

Ectemnius ruficornis

Kluriga rovsteklar, som är ganska lätta att komma nära. Sitter gärna och vilar sig på ett löv, till skillnad från de flesta andra, rastlösa steklarna. Det finns ett tiotal arter i släktet Ectemnius, det här är förmodligen E. ruficornis. Teckningen på bakkroppen verkar stämma fint. Det har gått väldigt trögt med tomtlistan i år, men i går kväll kom i alla fall fyra myrspovar förbi och blev art nummer 147. Ett väntat tillskott på listan, men eftersom jag bor en kilometer eller så från havet blir det bara slumpobsar av vadare.

måndag 15 juli 2013

Ängsnäbbfluga

Bästa blomflugan. Vanlig, men ny på hemmaplan för mig.

Vit glasvingefluga

...gillar cikoria, precis som jag.

fredag 12 juli 2013

Brun mosaikslända


Småtärna

Man brukar kunna se fem eller sex olika tärnarter här under sommaren, men det är oerhört svårt att följa upp eventuella häckningar. På en plats där jag har följt ett par småtärnor så gott som dagligen sedan slutat av april fanns där helt plötsligt 14 individer, varav 6 årsungar. Sandrevlarna längs kustremsan är i regel för små för att erbjuda häckningsmöjligheter. De brukar dessutom spolas bort vid högvatten och invaderas av badgäster och lösspringande hundar när det är sådant väder. Ungfåglarna som dyker upp så här under sensommaren kommer förmodligen från andra platser, kanske Skälderviken eller någonstans längs Östersjökusten. Kul i alla fall att se ett lyckat häckningsresultat.

måndag 8 juli 2013

Myskbock

...på praktkungsljus.

tisdag 2 juli 2013

Karminspinnare

Så där vart sjunde år får jag för mig att jag ska plocka fram min gamla flora och uppdatera mig på pistiller, stipler och allt annat som hör till den spännande blomstervärlden. I år var det visst dags igen. Det brukar gå över efter några månader, men det känns ändå som en viktig del av allmänbildningen att kunna de 100 eller 200 vanligaste arterna. Går fint att kombinera med insekterna dessutom, de är ju ofta knutna till speciella värdväxter. Där jag bor är floran, precis som faunan, extremt kulturpåverkad. Visst finns det några små oaser av "naturlig" vegetation, men det mesta av växtligheten är klippt och tuktad. Botanikerna är väl i och för sig rätt roade av att leta efter nya arter som spridits av människan längs järnvägar och på skräpmarker. Karminspinnaren gillar i alla fall stånds, en växt som verkar bli allt vanligare här. Fantastiskt vacker fjäril i grått och karminrött, larven ger tvärt emot ett nästan komiskt intryck. Hade passat perfekt i en Kalle Anka-film.