fredag 20 mars 2015

Sävsparvar och snatteränder

Härlig vecka med många nya vårfåglar, men inga roliga bilder. Kan inte skylla på något annat än kameran... Det är alltid lika fascinerande att kolla om de olika arterna håller tidsplaneringen. Trana den 7/3 var nytt rekord bortsett från några tidigare vinterfynd. Skärfläcka den 10/3 tangerat. Taltrast den 18/3, slår bara på någon dag. Rödbenor på plats den 19/3, helt normalt. Det enda extrema har varit brushane, med 2 ex den 12/3 och 2 ex i hemmakommunen den 19/3. Nya marsfynd för min del. Men det är egentligen lika roligt att se hur de vanliga fåglarna dröser ner, idag sprang jag på åtta eleganta sävsparvar på en stig mitt ute i ingenstans. Och trastarna har börjat sjunga.

Fyra av sju fina skäggmesar. Alltid vasstrån i vägen.

Undrar vad de letade efter på stigen, det finns fina vassar i närheten.

De här två har varit på plats i en vecka, ny häckfågel för kommunen om det blir något.

lördag 14 mars 2015

Vitögd dykand x vigg


Så dök hybriden upp i hemmadammen. Har kollat efter den hela vintern. Var den rena vitögda dykandhanen håller hus är fortfarande oklart.

Strandskator

Nio av nästan 300 strandskator! Bilden tagen den 11/3.

måndag 9 mars 2015

Sångsvanar

Tre av de fjorton sångsvanarna
Fjorton sångsvanar kom insträckande tillsammans med fyra grågäss och sex knölsvanar, den artkombinationen tror jag inte att jag har sett tidigare. Samtidigt lämnade tjugo bläsgäss landet mot sydväst. Märkligt, men skönt att se att sträcket är igång. Nu får det vara slut med sovmorgnarna på ett tag...

fredag 6 mars 2015

Skrattmåsar

Huvorna börja skymta

måndag 2 mars 2015

Stjärtmesar

Är det stjärtmesarna som ska ta över efter oss? Idag räknade jag in ett gäng med 95 små dunbollar som passerade rakt över huvudet när jag var ute och cyklade. Från att ha varit en lokal raritet med i bästa fall 2-3 obsar om året är den numera världens vanligaste fågel i hemkommunen. Men mysigare invasion går väl inte att tänka sig?