fredag 27 februari 2015

Havssulor


Nuförtiden kan man se havssulor i alla sorters väder. Idag kom tre gamla fåglar mot söder i sydost 5 m/s. Nästan rak motvind alltså. Men fortfarande minst 2 km ut i sundet. Antalet strandskator är nu uppe i 64 ex.

torsdag 26 februari 2015

Sävsparv

Rasande grann så här mellan vinter och vår
Riktigt fin vårdag idag. Antalet strandskator hinner nästan fördubblas mellan strandbesöken, 47 individer idag. Första "riktiga" ejderflocken (6 ex), men det dröjer väl ett par veckor tills sträcket drar igång. Ett par småflockar med sångsvanar stadigt mot nordost. En galen, sjungande dubbeltrast som verkade ha bråttom till häckningsplatsen. Som närmast en mil härifrån. Och sävsparvar lite här och där, ett gott vårtecken om än ett lite försynt sådant.

tisdag 17 februari 2015

måndag 16 februari 2015

Bergand

2K hane och adult hane

Idag var det inte mycket som påminde om våren. Bergänderna ligger tillsammans med viggarna i dammarna hela hösten och, så länge det är isfritt, hela vintern fram till april. Det brukar börja med att honor och ungfåglar anländer i oktober. Hanarna håller sig för sig själva ett tag och dyker upp efter hand när dagarna blir ljusare. Så dagens fyra gamla hanar (tillsammans med en hona och tre 2K-fåglar) kan kanske ändå räknas som ett vårtecken.

onsdag 11 februari 2015

Fjällvråk och gulsparv


Jaha, det verkar som om det inte blir någon vinter i år. Fortfarande några veckor kvar innan det värsta av krisen är över, men ingen kyla i sikte. Har inte behövt ta ut snöskyffeln en enda gång, den halva centimetern som kom gick att sopa bort. Fjällvråken verkar lätt besviken. Visst syns det att det är på väg att hända saker - idag bland annat 11 nyanlända gravänder. Bofinkarna blir fler för varje dag, och den här våren har de sällskap med rätt många bergfinkar.


söndag 8 februari 2015

Skedand och smådopping


Fler favoriter idag, extra kul i februari. Men vädret gav motsägelsefulla budskap  en kraftfull vårsol kämpade med isande nordvindar.


lördag 7 februari 2015

Dvärgsparv


Åkte ner till Falsterbo på ett sällsynt drag, men dvärgsparven är ju också en sällsynt trevlig fågel, faktiskt något av en önskeart alla kategorier. Hoppade omkring helt oberörd bara tio meter framför våra fötter i utkanten av ett helt ordinärt villaområde. Otroligt häftiga färgkombinationer, det bör väl vara en äldre (2K+) hane med så tydlig teckning. Han kostade mig två räkmackor och fyrdubbla fastlagsbullar, men det fick han ju vara värd...

torsdag 5 februari 2015

Sånglärkor

Sicken kanondag! Friskt, frostigt, soligt. Har svurit åt det urusla fotoljuset hela vintern, men kom lik förbannat hem med en helt tom kamera. Det kändes i alla fall bra med 16 insträckande sånglärkor i två separata flockar. Vårsträcket är igång!

onsdag 4 februari 2015

Vitögd dykand x vigg


Jag har fortfarande inte sett den vitögda dykanden i år, men det har gått ganska många dagar mellan rapporterna. Undrar var han håller hus när han är iväg. Istället har en eller två hybrider mellan vitögd dykand och vigg dykt upp, dessa verkar trivas bättre i reningsdammarna och ses de flesta dagar. Det ligger väl nära till hands att anta att alla tillhör samma familj. Gissar att det är en hane på bilden. Färgerna kommer inte riktigt till sin rätt, i verkligheten syntes läckra toner i purpur och sammetsgrönt på huvudet. Ja, man kan kanske ana... Fint i dammarna som vanligt med en del ovanliga vinterfåglar - forsärla, rörhöna (3) och smådopping (4).