fredag 31 oktober 2014

Enkelbeckasiner

Den högra beckasinen såg jag inte förrän jag kom hem!

söndag 26 oktober 2014

Brandkronad kungsfågel! Medelhavstrut?

Idag var en sån där dag när mycket gick rätt och mycket annat gick fel. Första fågeln i kikaren var en brandkronad kungsfågel. Har haft lite tur med dem i år, tredje obsen. Den visade sig fint i ett par omgångar på nära håll i en nästan avlövad buske.

Stillbild från filmsnutt

Några större korsnäbbar flög förbi, det är ju deras tid nu. Hittade en ljusgrå och fin gransångare som förmodligen var sibirisk, men den försvann efter bara några sekunder och var helt tyst. Jag tvekade en stund, men så dök det upp en vanlig olivmurrig gransångare, och vilken skillnad det var!

Medelhavstrut, eller... ja... så mycket närmare kan man inte komma

Sen brottades vi med en trut som nästan helt säkert var en medelhavstrut, men för att få en adult fågel godkänd krävs en bra bild på vingens ovansida. Och det lyckades såklart inte. Förutom de gula benen var den mörkare manteln, benlängden och den lite spänstigare hållningen tydlig gentemot gråtrutarna i närheten. Jaja, bara att ta nya tag...

fredag 24 oktober 2014

Varfågel

Jag har inte tagit tomtskådningen på riktigt allvar i år, men det har blivit två nya arter på listan i alla fall. Den 5 februari kom en snösparv flygande tätt över hustaket och idag flög en varfågel längs samma rutt ungefär. De blev nummer 151 respektive 152 på totalen. Båda har känts fullt rimliga att få in, men eftersom jag nästan bara ser planterade prydnadsträd (i och för sig fina) från mitt kontor, så har jag inte kunnat föreställa mig något troligt scenario. Men slumpobsar är också kul...

söndag 19 oktober 2014

Ringtrast, 1K

Hösten är härlig, men de tvära kasten mellan gnistrande eufori och djupaste misär tar på krafterna. Solen har inte visat sig på en vecka. Hela Skåne håller på att lösas upp i gegga. Det blev i alla fall en trevlig slumpobs idag när jag skulade i en liten paviljong vid stranden. Ser lite roligt ut när ringtrasten bara struntar i masken efter dragkampen. Bara min andra höstobs av arten, så det var extra kul.

lördag 18 oktober 2014

Stenskvätta

Den här lördagen blev nästan lika fantastisk som den förra, men med en helt annan artsammansättning. Mängder av rödvingetrastar flög mot söder, jag räknade bara lite slarvigt under en knapp timme - 780 ex! Fortfarande mycket bofink, men bergfinkar, vinterhämplingar, gråsiskor och grönsiskor börjar ta över. Fint med stenknäckar också, ett 50-tal individer totalt. Nytt sträckrekord för trädlärka dessutom: 31 fina ex. Morkulla och 6 stjärtmesar, rätt svåra här nere. Några arter som det börjar bli sent för - brun kärrhök, lövsångare (höstrekord med 11 dagar för min del!) och en snygg stenskvätta.


tisdag 14 oktober 2014

Dubbeltrastar och ringduvor!

Det låg liksom ett tungt grått lock över alltihopa, så jag tänkte att jag bara skulle kolla över revlarna och dammarna lite kvickt. Men det dök upp fina flockar med ringduvor, så jag stannade en stund och räknade. Inom en och en halv timme hade det blivit rekord för min del - 12 100 duvor i magnifika flockar, de största var på 2 100 respektive 1 900 individer! Delar av flockarna försvann i de låga molnen, så det var inte helt lätt att räkna. Samtidigt började det dyka upp små gäng med dubbeltrastar, och mitt gamla sträckrekord mer än fördubblades. Inte mindre än 722 trastar passerade på den lilla stunden, med 95 och 87 som största samlingar. Eller ja, samlingar kanske inte är rätt ord, de var så utspridda att det knappt gick att se var "flockarna" började eller slutade. Likadant som med duvorna, de som flög högst försvann bland molnbankarna. Undrar hur många jag missade? Känslan var att lika många till flög förbi osedda. Måste försöka få loss en heldag nästa höst och sätta mig redan i gryningen med en kanna kaffe och en hög med mackor.

lördag 11 oktober 2014

Taigasångare

Oj, vilken morgon, oktober kan vara bäst ibland! Taigasångaren dök upp 2 år och 1 dag efter förra besöket, men inte i trädgården den här gången. Under två timmar höll den till i samma lilla buske, hyperaktivt fladdrande. Jag passade också på att räkna gransångare under min lilla cykeltur - 38 stycken! Det har varit en helt fantastisk höst för dem, och jag funderade lite över hur många man måste kolla för att hitta en taigasångare. Svaret blev flera hundra stycken... ;)



Andra sköna oktoberarter var rödvingetrast och svartmes, de första för säsongen. Tre nötskrikor flög förbi, de är knappt årliga i kommunen. Ett imponerande ormvråkssträck drog igång vid 11-tiden, men det blev ingen riktig ordning på räknandet. Synd, för det hade nog blivit fyrsiffrigt idag. Nilgåsen är inte världens sexigaste art om man inte befinner sig vid Nilens strand, men den går ju att räkna nu för tiden. Skönheten på bilden har setts till och från under några veckor.

 

fredag 10 oktober 2014

Bofinkar!

Bra tryck på bofinkarna i morse, räknade 22 000 på en och en halv timme lite drygt. Faktiskt inte en enda bergfink, men det kan ju ha slunkit med någon. Hade ett tiotal rastande lite senare på förmiddagen. Hämplingar och grönsiskor var i alla fall med i sträcket, men bara några enstaka.

Stjärtänder. Jag gillar färgen på hanens vingspegel.

Kricka. Det engelska namnet är väl valt.

onsdag 8 oktober 2014

Bredstjärtad labb

Samma händelseförlopp som med ägretthägrarna, men idag gällde det två bredstjärtade labbar. Första labbarna för året. Det var för väl att året inte blev labbfritt, men det var nära. Jag har missat en storlabb, flera bredstjärtade och ett 30-tal kustlabbar under året, många av dem med bara någon minuts marginal. Mäktig invasion i år med flera tiotal längs ost- och sydkusten, så det låg väl lite på lut.

måndag 6 oktober 2014

Bläsgås


Idag var det ingen ordning alls på sträcket, förutom för de vitkindade gässen, som kom i fina flockar och blåste rakt ut över sundet i medvinden. Räknade till 2 950, men jag missade nog en del som kom högt eller långt bort. Bläsgässen är på gång också, men som vanligt bara några tiotal här vid kusten. Kanske det kommer fler i morgon när ostvinden drar på ytterligare? Roligast idag en flock med 9 skäggmesar som inte visste riktigt var de skulle...

söndag 5 oktober 2014

Ägretthäger



Fick rapport om två sydsträckande ägretthägrar, och någon minut senare kom de förbi precis där jag stod. Ganska långt ut, kanske 6-700 meter. Det verkar inte gå att ljuskompensera när man använder filmfunktionen... Massor med fågel, men inget riktigt koncentrerat sträck trots den starka ostvinden. Jag räknade inte så noga, men det blev 3 100 ringduvor, 23 skogsduvor, 1 800 starar, 19 dubbeltrastar, 17 mindre korsnäbbar, en varfågel, 4 trädlärkor, 19 bläsgäss, 26 sparvhökar och lite annat. Finksträcket var otroligt svårräknat, men i storleksordningen 100 i minuten, 18 000 på tre timmar. Fortfarande nästan bara bofink.

lördag 4 oktober 2014

Svarthätta och tistelfjäril

Fick ingen riktig skärpa på svarthättan, men hon passar ju bra in i färgerna 

Både amiral och tistelfjäril dag!