fredag 29 augusti 2014

onsdag 27 augusti 2014

Brushane och bivråkar


Omslaget till nordvästliga vindar fick fart på bivråkarna. En samlad flock på 42 ex kom glidande över huset på hög höjd och följdes av några enstaka fåglar, 55 ex totalt. Nytt tomtrekord med bred marginal. Två brushanar fanns kvar nere vid stranden.

tisdag 26 augusti 2014

Brandkronad kungsfågel och lövsångare


Lite oväntat en brandkronad kungsfågel på morgonens cykeltur, de brukar annars dyka upp i mars-april eller på senhösten. Konstigt att det aldrig går att få någon bild på de rara arterna. Men lövsångaren är också fin.

måndag 25 augusti 2014

söndag 24 augusti 2014

Rödbena, svartsnäppa, kustpipare


Fin variation bland vadarna fortfarande, trots att revlarna är minimala. Har räknat till 19 olika arter de senaste dagarna. I går kväll en småsnäppa och en spovsnäppa, riktigt sällsynta nuförtiden. För tio år sen kunde man ofta räkna in ett tiotal vardera så här i slutet av augusti...




lördag 23 augusti 2014

Rörsångare, 1K


Den här unga rörsångaren matades av en av föräldrarna, så den måste vara relativt ny. Kanske många andrakullar i år?

fredag 22 augusti 2014

Stenskvätta, 1K


Riktigt skönt i morse, några timmars avbrott från de envisa västvindarna. Massor med flugsnappare och sångare bland bärbuskarna. Brukar bara se en handfull törnskator här nere varje år, idag hittade jag tre ungfåglar på olika platser. Bäst annars en göktyta som flög upp från en grusstig. Försökte fota, men den försvann spårlöst som de brukar göra.

onsdag 20 augusti 2014

Kustsnäppa, 1K


Reprisväder, men några nya vadare på de små tångbankarna, Idag fyra brushanar och tre kustsnäppor.

tisdag 19 augusti 2014

Myrspovar


Underbart blåsig och solig morgon. Jag hade hoppats på lite havsfågel, men det var nästan helt tomt ute över sundet. Det blir bättre om några veckor. Istället oväntat fint med vadare - två roskarlar, fem ljungpipare, en kustpipare, tre kärrsnäppor, en svartsnäppa, åtta rödbenor, en enkelbeckasin och flera flockar med myrspovar. Ett femtiotal spovar flög rätt ut över vattnet mot sydväst, hoppas att alla kom fram i motvinden. Det är ju ändå ett par mil över till broderlandet.

måndag 18 augusti 2014

Myrspov och gröngöling


Värst vad hösten kom fort i år, jag hade hoppats på sköna badtemperaturer några veckor till. Idag hann jag precis ner till havet mellan ett par rejäla skurar. Fin sol på myrspovarna, men annars var det lugnt. Igår hann jag inte hem innan regnet, men fick i alla fall se en fin kungsfiskare och en ung gröngöling, tror det var typ åttonde fyndet på 19 år, innan jag blev dyngsur.

fredag 15 augusti 2014

Skräntärna och bändelkorsnäbb


Dagens bild får bli en hårt croppad skräntärna. Annars var det fint med småfågel i min lilla solvarma vildapelhörna. Mest de vanliga sångarna och flugsnapparna, men en mindre korsnäbb kom inflygande och började locka vilt under flera minuter. Jag tänkte såklart direkt på att det kunde komma någon bändelkorsnäbb också, de verkar ha ett bra år igen. Och inte långt därefter kom minsann en vacker hallonröd hane tillsammans med en honfärgad och satte sig öppet i en talltopp. Ytterligare tre kom flygande. De småtutade tillsammans en stund bland kottarna, men när jag väl fått igång kameran blev det tyst.

torsdag 14 augusti 2014

Backsvala, 1K


Det verkar ha gått bra för backsvalorna i år, många ungfåglar i flockarna som drar runt. Borde vara enbart positivt, men en av anledningarna är förstås den hänsynslösa exploateringen. Här finns inga naturliga sandbankar, så svalorna får leta upp någon lämplig byggarbetsplats och hoppas på att grävskoporna väntar tills ungarna är flygga... Räknade till 320 individer igår, idag var de något färre som fladdrade runt den lilla dammen. Kul att smyga nära, det var nog bara 4 meter mellan mig och svalan när jag tog bilden. Men solen var rätt i ansiktet och vasstråna vajade. Man ser i alla fall de fina rostbruna brämen på täckare och tertialer som visar att det är en ungfågel.

måndag 11 augusti 2014

Grönbena, 1K

Nu är det ungfåglarnas tur att sträcka söderut

Trädpiplärka


lördag 9 augusti 2014

Törnsångare


Nu märks det att det är saker på gång, svalor och gulärlor med siktet inställt söderut. Idag de första trädpiplärkorna - de häckar konstigt nog inte i kommunen, så de har flugit en bit i alla fall. Hittade ett nytt lovande buskage med små vildaplar och fläderbuskar. Härligt att bara stå en bit ifrån och se vad som dyker upp. Törnsångare, ärtsångare, trädgårdssångare, rödstjärt, svartvit flugsnappare, gransångare och lövsångare blev det idag. Tror att där finns ett lärkfalkspar i skogen i år också, det har hörts lite tiggläten tidigare i veckan och idag kom en gammal fågel inflygande mellan tallarna.

torsdag 7 augusti 2014

Råbock

Fåglarna rör sig inte många meter just nu, det känns som om man tittar på exakt samma individer från dag till dag. Passade på att fota några rådjur så länge.

tisdag 5 augusti 2014

Törnskata, 1K

Mäktigt åskväder natten till igår. Den officiella siffran var visst 8 700 blixtnedslag. Mysigt när det bara matar på med nya knallar. Lite höstkänning istället idag, massor av nya sångare. I en liten buske satt 1 härmsångare, 1 sävsångare, 3 rörsångare och minst 5 lövsångare. Och höstens första törnskata.

fredag 1 augusti 2014

Kustpipare

Två vackra kustpipare rastade en kort stund innan min lekkamrat skrämde bort dem.