onsdag 23 oktober 2013

Sävsparv


Pilgrimsfalk

Den här unga pilgrimsfalken verkar ha gjort sig hemmastadd i utkanten av staden, har sett den tre gånger de senaste dagarna. Ingen vildmarkskänsla direkt, men det är väl OK om de käkar tamduvor, kajor och soptippstrutar.

lördag 19 oktober 2013

Ägretthäger

Höstens första frostnatt satte lite extra fart på sträcket. Oväntat fint med bofinkar (11 000), de stora mängderna brukar ha passerat vid det här laget. Härlig spridning bland finkarna också - alla tre korsnäbbarna, 12 stenknäckar, första domherren, några vinterhämplingar, ett 50-tal gråsiskor osv. Fick ta en extra sväng med cykeln och kolla in en ägretthäger som lyfte någon minut innan jag kom fram till pölen den stod i, men hade det goda omdömet att möta mig rakt ovanför cykelstigen. Den börjar bli riktigt regelbunden här, det dröjer nog inte länge innan den häckar i Skåne.

onsdag 16 oktober 2013

Ormvråk

Grå oktoberdagar, men fortfarande en hel del att kolla på. De senaste dagarna har bjudit på fina pilgrimsfalkar, stenfalkar och havsörnar. Gässen blir fler, och igår lyckades jag hitta ett par spetsbergsgäss i en flock. Lärkorna har nästan tagit över småfågelsträcket, men en del finkar och trastar flyger förbi fortfarande. Vid 12-tiden idag började det dyka upp små gäng med ormvråkar, så jag tog en långlunch och satte igång att räkna. Vråkarna kom perfekt på en lätträknad rad över huset och samlade sig sedan i jätteskruvar över byn för att ta ny höjd. Svårt att fånga på bild mot motljushimlen, men det var riktigt mäktigt stundtals. På ett par timmar sträckte 1285 ex, nytt rekord för tomten med drygt 100. Lite annat också: 6 glador, 49 sparvhökar, någon fjällvråk och 13 mindre sångsvanar.

lördag 12 oktober 2013

Bändelkorsnäbb

Bra fart på sträcket idag också, men det blev bara en kort koll på trappen. 2700 ringduvor, 98 dubbeltrastar, 38 tranor, höstens första rödvingetrastar m.m. Bästa tiden för ormvråkar nu, men det blev inget ordnat sträck i blåsten. Den 150:e arten trillade i alla fall in på tomtlistan - inte oväntat en bändelkorsnäbb som tutade flitigt på väg över huset. Det har funnits några stycken runt omkring här, jag gissar att de mest drar runt. Har haft två eller tre misstänkta tidigare. Kul i alla fall!

fredag 11 oktober 2013

Dubbeltrast

Enormt fint sträck idag, trots gråruggiga nordostvindar. Eller kanske tack vare. En viss tomhet infinner sig när man ser landet tömmas på fågel. Men de kommer ju tillbaka... Det blev i alla fall ett rejält nytt rekord för dubbeltrast, 295 sträckande. Har inte varit över 100 ex tidigare. Och för första gången räknade jag in ett femsiffrigt antal ringduvor, 10 300. Bara en bråkdel av vad som räknades nere i Falsterbo, men ändå. Ringduvorna är kul att räkna, de kommer i täta, homogena och lättuppskattade flockar, ofta med 500-1000 individer tidigt på morgonen och sedan i allt mindre flockar efterhand. Problemet är att de inte brukar följa en viss flygrutt, utan kan komma lite var som helst. En av flockarna idag kom flera kilometer ut över sundet, och syntes inte för blotta ögat. Oväntat gott om bofink också, jag trodde att de hade börjat tunnas ut. Jag räknade inte så noga, men uppskattade summan till 14 000 ex. Inte så många bergfinkar, några hundra kanske. Nu kommer väl frosten så småningom ner över landet, det blir några spännande veckor till.

tisdag 8 oktober 2013

Gärdsmyg

En ovanligt samarbetsvillig gärdsmyg, de brukar inte sitta still några längre stunder. Men om man pysjar, smackar och håller tummarna för att ingen utomstående kommer förbi kan det gå vägen. Bästa bilden med skugga på framdelen, men man kan ju inte få allt. I höst har det varit ovanligt gott om trädlärkor, bland annat sex stycken vackert flöjtande över huset idag. Flera stenfalkar också de senaste dagarna, en annan av favoriterna.

Blodröd ängstrollslända

Jag har slarvat lite med trollsländorna i år, men idag blev det i alla fall en blodröd ängstrollslända, den senaste Sympetrum jag har sett med några dagars marginal. Eller ja, jag tror att det är en blodröd, benen ser helsvarta ut. Sländorna är mörka som tusan så här sent. Rekordet totalt sett har en höstmosaikslända den 15 oktober, får se om det går att slå i år.

fredag 4 oktober 2013

Nötväcka

Tänk att det skulle behöva ta över tio år att få in nötväcka på tomtlistan. Att taigasångare, rosenfink, stäpphök och nattskärra kom före. Idag hände det i alla fall, jag blev högljutt välkomnad hem efter cykelturen. Biotopen kring huset har förbättrats avsevärt för trädlevande fåglar, så förhoppningsvis kan det bli regelbundna besök framöver. Nummer 149 på listan. Det har gått lite trögare än väntat, jag hade hoppats på att nå över 150-gränsen med god marginal i år. Men flera arter ligger på lut, och oktober kan nog vara den bästa månaden. Så kanske det går ändå... Sköna cykelturer i veckan, men de friska sydostvindarna har gjort fågelskådningen lite hackig. Höstinslaget är i alla fall tydligt nu - svartmesar, stjärtmesar, dubbeltrastar, skärpiplärkor, trädlärkor och kungsfåglar har dykt upp i veckan. Fina obsar av kaspisk trut, rödstrupig piplärka, spillkråka och varfågel. Än så länge behöver vi inte gå i ide...