måndag 30 september 2013

Videsparv

En videsparv dök upp i närheten, så jag fick cykla bort och titta på den. Svår art här nere, men det beror ju mest på att de flyttar mot sydost. Annars finns det väl några tusen par i Norrland under sommaren. Nåväl, det här blev bland det mest surrealistiska jag varit med om. Sparven gömde sig långa stunder i vegetationen, och vi blev efter hand ett rätt stort gäng som stod och spanade längs stranden. Solen började värma, och rätt vad det var samlades ett gäng nudister ett par hundra meter bort, mitt i vårt synfält. När sparven sedan flög upp och satte sig fint i toppen av en buske mellan oss och soldyrkarna blev det såklart några märkliga situationer. Nu är det väl i och för sig så att fågelskådare inte bryr sig om så mycket annat när det finns spännande fåglar att titta på. Platsen är inte något officiellt nakenbad, och det snällaste man kan säga om de aktuella nudisterna är att de inte sänkte medelåldern i området. Nog om det! Underbara dagar, och det går att vara ute hur länge som helst. Fick äntligen se min första bändelkorsnäbb för året, det är väl bara jag som missat den tidigare i år. Nu blev det i alla fall en alldeles utmärkt obs på en vacker hane som flög förbi på låg höjd och lät hela tiden. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur mycket "tjipp"-lätet skiljde sig från mindre korsnäbb, väldigt mjukt och studsande. Inte så lätt att plocka ut i en blandflock förstås. Spännande så här i brytpunkten mellan sommar och vinter, några enstaka långflyttare kvar samtidigt som de nordligare arterna börjar dyka upp. Redan oktober i morgon!

torsdag 26 september 2013

Mindre korsnäbb

Jag har nog sett över tusen mindre korsnäbbar den här hösten, men först idag hittade jag en som ville vara med på bild. Fortfarande inte en enda bändelkorsnäbb. Jag gillar verkligen de här kalla, friska höstdagarna med solsken och nordvindar. Inget sträck att tala om, de flesta av flyttfåglarna passar nog på att ge sig av under nätterna när det är stjärnklart. De som ändå väljer att stanna kvar flyger runt lite hur som helst, så att det blir en skön blandning. Massor med gäss, änder och skarvar har kommit hit, tjockt med gransångare i var och varannan buske. Men nästan alla de andra sångarna är borta... Havsörnen dök upp idag igen, men ville inte flyga närmare än en kilometer eller så. Bilden fick mest vara med för kråkans och husets skull.

torsdag 19 september 2013

Häger, stjärtand, gluttsnäppa






Isländsk rödspov

Rödspovar från Island uppmärksammades först under 90-talet, men hittas numera regelbundet med en handfull individer varje höst. Sorgligt nog verkar den skånska populationen vara på väg att försvinna helt, bara två par häckade i år vad jag vet, så snart är kanske islandica den talrikaste rasen...

tisdag 17 september 2013

Stenskvätta

Oväntat bra sträck idag, men tyvärr var vindarna lite felvända. Sydväst istället för sydost, som är optimalt. Utspritt och svårräknat. Mest ängspiplärkor och bofinkar, bör ha varit fyrsiffriga antal av båda. Fortfarande riktigt många korsnäbbar, och idag kom de första av den större arten. Helt enligt planen, de brukar avlösa de mindre så här i slutet av september. Men alltid betydligt fåtaligare. Rätt tomt på fälten, bara en enda stenskvätta.

söndag 15 september 2013

Riksmästerskap

Det ser ut att bli ruskväder idag, så det var nog som prognoserna talade om, att gårdagen skulle bli det sista av sommaren. Stilla och soligt var det, perfekt för att räkna fåglar. Närmaste grannen tyckte att vädret var perfekt för att anlägga en ny garageuppfart, så från klockan 8 tog ljudet av grävmaskiner och stensågar effektivt bort alla naturläten. Jag tror inte att det påverkade resultatet så mycket, men visst finns det skönare ljud att lyssna på en lördagsmorgon... Jaja, vädermässigt var det nog en av årets allra bästa dagar, även om fågelsträcket blev lite svårt att överskåda. Många flockar som passerade tidigt kom på retursträck någon timme senare. Småfåglarna valde också att passera rätt högt, så lätena blev svåra att uppfatta. Inga nya tomtarter, men två nya mästerskapsarter - blå kärrhök och storspov. Under 16 mästerskap har jag nu sett totalt 91 olika arter, så nånstans mellan 60 och 70 på en dag borde vara möjligt. Scenariot är emellertid nästan alltid detsamma - ett 50-tal arter vid 10-tiden och sedan extremt trögt, med bara någon enstaka art då och då. Jag brukar sluta framåt middag och sedan kika ut lite då och då. Denna gången blev det 56 arter, bara en från rekordet. Bäst var nog jätteflocken med ljungpipare. De håller till på fälten några kilometer härifrån, men oftast är det bara mindre gäng som passerar huset. Fint också med 9 vackra bivråkar. Hela listan:

Storskarv 2
Häger 2
Grågås 150
Kanadagås 10
Vitkindad gås 45
Gräsand 9
Vigg 1
Bivråk 9
Glada 3
Brun kärrhök 1
Blå kärrhök 1
Sparvhök 6
Ormvråk 2
Lärkfalk 1
Ljungpipare 950
Tofsvipa 120
Storspov 1
Skrattmås 75
Fiskmås 50
Gråtrut 200
Havstrut 3
Tamduva 15
Skogsduva 3
Ringduva 15
Turkduva 1
Tornseglare 3
Större hackspett 6
Spillkråka 2
Backsvala 1
Ladusvala 75
Hussvala 1
Trädpiplärka 300
Gulärla 2
Sädesärla 6
Järnsparv 1
Rödhake 5
Rödstjärt 2
Koltrast 4
Taltrast 25
Gransångare 3
Lövsångare 2
Grå flugsnappare 4
Blåmes 5
Talgoxe 4
Skata 10
Kaja 250
Råka 25
Kråka 8
Stare 170
Pilfink 2
Bofink 200
Grönfink 15
Grönsiska 300
Hämpling 1
Mindre korsnäbb 22
Stenknäck 1

fredag 13 september 2013

Lärkfalk

Ett gäng med lärkfalkar har hållit till nära en känd häckningslokal de senaste dagarna, men jag har inte sett röken av dem under hela sommaren, så jag trodde att de kanske hade hittat någon annan boplats. Som mest två ungfåglar och en gammal fågel tillsammans, men vid ett tillfälle har två vuxna synts till. Förmodligen en familj, men de kan ju för all del ha haft sitt bo en bit härifrån. Fortfarande många höstmosaiksländor i de soliga talldungarna, så falkarna kan väl hitta föda några dagar till. Sommaren sägs vara på väg att ta slut, men enligt prognoserna blir det njutbart i morgon också, perfekt för riksmästerskapen i tomtskådning med andra ord. Det blir 16:e året i rad som jag är med, det kan ju vara kul att försöka nå upp till snittet på strax under 50 arter i alla fall. Idag syntes en tydlig förändring i fågelsammansättningen - massor med taltrastar och rödhakar, men betydligt färre sångare och svalor bara sedan igår. Det var nog gynnsamt sträckväder natten som gick. Det blev också en del extra roliga arter i morse, bland annat en snygg blåhake som visade upp sig hur fint som helst på bara några meters håll. Skumt, de brukar ju vara väldigt skygga annars. Man får passa på att njuta! Dessutom en pungmes och en svarttärna i läcker ungfågeldräkt.

tisdag 10 september 2013

Havsörn

Underbara dagar, massor att titta på överallt. Enskilda obsar blir kanske mindre intressanta, härligt att bara stå och njuta av sträckets naturkraft. Idag i alla fall en gammal havsörn, en stenfalk, många glador och ett trettiotal ormvråkar. Mycket småfågel men ingen bestämd rörelse, precis som det brukar vara när det njutbara vädret dröjer sig kvar.

Amiral


Höstmosaikslända


onsdag 4 september 2013

Grå flugsnappare

 Det blev ju en skön förlängning av sommaren, med sådär alldeles lagom värme. Mixen av fåglar är väl aldrig mer varierande än de här veckorna. På dagens cykeltur fastnade jag en dryg timme vid en liten igenvuxen sjö med hagar, nyplöjda åkrar och små ridåer med fläder och videbuskar runt omkring. Massor med ärlor, piplärkor, stenskvättor och buskskvättor sprang omkring på fälten. Uppe i luften flög hundratals svalor och rätt hyfsat med rovfåglar - lärkfalk, glada, brun kärrhök och en handfull med vråkar. Buskagen är ändå bäst, helt underbart att stå en bit ifrån och se på när det rör sig överallt bland löven. Sångare, mesar, rödstjärtar, flugsnappare. Den absoluta favoriten just nu är nog ändå grå flugsnappare, alltid aktiv, nyfiken och pigg på akrobatiska flyguppvisningar.