tisdag 18 juni 2013

Laphria flava

Trots den fantastiska variationen bland insekterna verkar det som om vissa arter är extremt knutna till särskilda favoritplatser. Alltså inte bara nyckelbiotoper, utan starkt begränsade ytor inom hemområdet. Under varma sommardagar sitter det till exempel nästan alltid en brun mosaikslända på en solstekt tall vid en grillplats som jag brukar cykla förbi. Nästan så att man får för sig att det är samma individ år från år, men det är det ju inte. På samma ställe brukar det sitta en Laphria flava på en trästock. De här rovflugorna är bland det mest magnifika man kan stöta på, vackra och groteska på samma gång. I munnen har den en flugbagge, troligen Cantharis nigricans. Baggen är nästan 1 centimeter lång...

Tornfalk

I vintras fotade jag en nyfiken tornfalkshona som ryttlade på låg höjd rakt ovanför mig. I går var det dags igen, på exakt samma plats, men den här gången var det en hane! Nyfikenhet är kanske något som går i familjen?

fredag 14 juni 2013

Kilfläckslända

Hoppsan! Det blev visst lite skakigt i vädret, har nästan glömt hur det är att inte "kunna" gå utanför dörren på en och en halv dag. Regnmolnen blåste i alla fall bort framåt eftermiddagen, så det blev läge att ta en cykeltur. Jag trodde nog inte att det skulle gå att hitta några intressanta insekter överhuvudtaget i den hårda blåsten, men det dök minsann upp en kilfläckslända i år igen. Jag får kanske räkna den som en lokal specialitet i alla fall. I motsats till den mindre rödögonflicksländan verkar kilfläcksländan ha fått rejält fotfäste på Öland och Gotland. Annars är utbredningen i Skåne nästan densamma, tydligt sydvästlig. Vombsänkan är nog bäst. Dagens slända hade mutat in ett litet revir vid en av dammarna, och jagade hänsynslöst bort de få fyrfläckade som vågade sig nära. Jag trodde länge att jag skulle få nöja mig med några suddiga flygbilder (solen gick såklart i moln så fort autofokusen hittade rätt), men han tröttnade till sist och satte sig för att vila. Färgkombinationen är nog bland det bästa man kan få se.

onsdag 12 juni 2013

Mindre rödögonflickslända

Trollsländefaunan på min hemmaplan är ganska trivial. En bra dag brukar man kunna hitta ett tiotal av de vanligaste arterna, med viss variation över säsongen. Några arter flyger tidigt på sommaren, andra flyger sent. Bortsett från enstaka ströfynd av mindre kejsartrollslända, kilfläckslända, vandrande ängstrollslända och nu senast mindre kustflickslända är det egentligen bara mindre rödögonflickslända som kan räknas som en specialitet. Det har varit ovanligt gott om större rödögonflicksländor i år, och i dag hittade jag minsann årets första av den mindre arten också. Nytt fenologirekord med 1 dag, om jag har rätt koll på siffrorna. Jag fotade en hona den 14:e för två år sedan, men den gick nog inte att spika till 100 %. Sländan på bilden är en ung hane, men teckningen längst ut på bakkroppen är redan tydlig, med grönt på halva segment 8 och det typiska X:et på S10. De brukar inte dyka upp förrän efter midsommar, och är inte talrika förrän en bit in i juli. Såg på Artportalen att det gjordes många fynd förra året, men koncentrationen till sydvästra Skåne är fortfarande påtaglig.

tisdag 11 juni 2013

måndag 10 juni 2013

söndag 9 juni 2013

Större rödögonflickslända


Cantharis obscura

Flugbaggarna är rätt tacksamma att fotografera, och det går ofta att hitta en handfull olika arter tillsammans. De flesta är svarta eller ljusbruna med mer eller mindre distinkta teckningar. Jag har ingen bra fälthandbok över familjen, men det finns flera fina sidor på webben. Denna mörka bagge med helsvarta ben bör vara en Cantharis obscura. Hittade även fusca och pellucida idag.

onsdag 5 juni 2013

Sothöna


Blomflugor

Långnosig dammblomfluga

Mörk eldblomfluga

Fönsterblomfluga

måndag 3 juni 2013

Tistelbock

Jag hade egentligen tänkt att låta insekterna vara ifred i år och koncentrera mig på fåglarna, men när man stöter på såna här sköningar är det ju svårt att låta bli. Idag var de första blåbandade jungfrusländorna och större kustflicksländorna på vingarna också.