tisdag 30 april 2013

Roskarl

Idag var det rejält blåsigt, dessutom från sydväst, vilket brukar betyda att det blir rätt tomt över havet. Som vanligt några ejdrar, svärtor och sjöorrar, men annars inte så mycket. En roskarl kom i alla fall förbi och blev art nummer 151 i år. De dyker typiskt upp så här i månadsskiftet, men kanske som talrikast i mitten av maj. Flera vackra stjärtänder både i går och idag, tillhör också favoriterna. Nu ser det ut som om vinden ska vrida över och bli ostlig om några dagar, det kan bli riktigt fint. Hoppas på många flockar med silvertärnor, idag kom det i alla fall 6 + 6.

måndag 29 april 2013

Vitkindad gås!

Vinden vred över mot sydväst, och som på beställning blev det ordentlig fart på sträcket. Idag var det massor av vitkindade gäss som bestämde sig för att dra vidare mot tundran. På drygt 2 timmar räknade jag in 40 flockar med sammanlagt 10 740 individer! Mitt tidigare rekord var på drygt 7 000. Fem av flockarna innehöll fler än 500 ex, och den största var på 800. Som vanligt sträckte de på bred front, och jag var tvungen att låta några flockar i fjärran gå oräknade. Men några kom rakt över huvudet, och då blir det ju alldeles underbart vackert. Flockarna är nästan alltid helt rena, men någon enstaka prutgås följer med ibland. Idag syntes tre ensamma i några av flockarna som kom tillräckligt nära för att det skulle vara lönt att kika igenom dem. Sådär lite i skymundan blev prutgås min 150:e art för året på hemmaplan. Jag har ju som mål att komma över 200, och jag väntar på 25-30 arter till som "inte går att missa". Men sen brukar det bli lite trögt, från midsommar ungefär. Idag låg fem svarthakedoppingar och fiskade en bit utanför stranden, inte så många, men ändå rekord för min del. Har bara sett en ensam eller ett par tidigare.

söndag 28 april 2013

Kustsnäppa

Ännu en fin morgon, men lite för kylig vind för att det skulle bli nåt riktigt drag. Skönt att bara stå och spana ut över havet, och låta morgonen sträcka ut sig i sin egen takt. En kustsnäppa kom förbi i en flock med myrspovar, faktiskt mitt första aprilfynd. Lite senare kollade jag hur bygget hos pungmesarna fortskrider, och det var full energi som vanligt. Han hade fått ihop en liten ring och bundit samman några tunna kvistar, på samma sätt som när man binder en krans. Nästa steg blir att få ihop den lilla bopåsen och till sist ett ingångsrör på sidan. Ska bli kul att se hur lång tid det tar, men de brukar börja på flera bon under en säsong och alla blir inte färdigbyggda. Som fin avslutning en kungsfiskare längs ån, de håller nog också på att förbereda en häckning i närheten.

Svarthätta


lördag 27 april 2013

Lövsångare!

Helt nerlusat med lövsångare idag, gjorde några uppskattningar på utvalda stopp och fick ihop hela 170 ex! Löven är ju inte utslagna ännu, så de flesta av sångarna kröp omkring på trädstammarna och letade föda. Några var till och med ute i små vassruggar och härjade, det har jag inte sett många gånger tidigare. Kyliga nordvindar och lite långsammare vårframskridande. Ett trevligt pungmespar, ett par eleganta skräntärnor och 7 blixtsnabba småtärnor var ändå minnesvärt.

torsdag 25 april 2013

Svarthakad buskskvätta

Trots att dagen var fylld av deklaration, vårdcentralsbesök och arbete blev det en hel del upplevelser under de korta luftningspassen. Pungmesarna börjar komma tillbaka, idag visade sig en hane fint vid en traditionell boplats. Både törnsångare och buskskvätta var nya för året, och i båda fallen fenologirekord för min del. Märkligt att vissa arter är påverkade av de tre extra vinterveckorna, medan andra inte verkar bry sig det minsta. Det blev också ett litet drag på cykel för att kolla in en svarthakad buskskvätta. Min enda tidigare obs i kommunen omvandlades till vitgumpad när arterna delades i höstas, så detta var en ny art på listan. Inte speciellt oväntat, de blir vanligare för varje år och ses numera lite här och där. Inte varje år på hemmaplan, så det var kul ändå. De är inte svåra att få syn på, sitter helt öppet hela tiden, men vill gärna ha en frizon på 100 meter eller så. Fotot får väl passera som stämningsbild.

onsdag 24 april 2013

Göktyta

Ja, arterna trillar in tätt de här veckorna, idag hittade jag en göktyta som letade myror i ett minimalt grönområde mitt inne i byn. Göktytan finns med på listan över arter som borde gå att få in på tomtlistan, och den här satt bara 250 meter hemifrån. Nära, nära... Men de är riktigt sällsynta och oberäkneliga i kommunen, det finns faktiskt fler fynd av brandkronad kungsfågel! Som mest har det setts 4 individer under ett år, och de har faktiskt uteblivit helt ett par år på 2000-talet, trots intensiv bevakning. Tyvärr minskar de dramatiskt i Skåne, från 1000 till 250 par de senaste 30 åren, så allt talar väl för att det blir längre och längre mellan besöken här nere på slätten.

Lövsångare

Underbart med lövsångarsång i dag, det verkade som om det satt en i varannan buske. Minst 25 ex på min lilla runda. Inte långt mellan rödstjärtarna, svarthättorna och gransångarna heller. Första grönsångaren för året var dock ensam, men satt istället alldeles intill stigen och sjöng så det knakade.

måndag 22 april 2013

Storspovar

Man får nästan hämta andan några dagar efter allt som hänt den senaste veckan. Vilket tryck det har varit på fåglarna - alla som ska komma i mitten av april har varit punktliga, nästan aningen tidiga, och de som borde kommit för tre veckor sen dök upp samtidigt. Gransångarna kom tre dagar före lövsångarna, det brukar vara minst tre veckor mellan dem. Idag var det rätt lugnt, men två fina flockar med storspovar, 62 + 40 ex, gjorde att det kändes lönt att stiga upp med solen.

tisdag 16 april 2013

Brandkronad kungsfågel

Vilken läcker morgon! Milt, stilla, kanske bara 10 meter sikt. Perfekt när det blåst in varma vindar från kontinenten dagen innan. Vårfåglar som lövsångare och svarthättor dröser ner. Fick även ett kort men underbart möte med en brandkronad kungsfågel som höll till med ett gång mesar och gransångare. Fin krydda den här tiden på året, lika charmig som vår egen.

måndag 15 april 2013

Större hackspett

Jaha, då hände allt på en gång. Alla svalorna idag, 1 ex vardera. Faktiskt nytt personligt fenologirekord för hussvala med två dagar, tangerat för ladusvala. Ringtrast en kort stund. Fisktärnorna dök också upp idag, både kentsk och skräntärna i helgen. Massor med tranor igår, men jag hade inte möjlighet att räkna. Nytt kommunrekord räknades av andra - 1778 ex! Gransångare och taltrast tre veckor sent, stenskvätta också nytt fenologirekord med två dagar. Rödspov, småspov, mindre strandpipare. Flera fiskgjusar. Massor med skogssnäppor. Rörigt, spännande, härligt. Som vanligt inga bra bilder på de ovanligare arterna, men hackspetten ville vara med.

torsdag 11 april 2013

Mindre sångsvan


Så fick jag äntligen se en mindre sångsvan i år. De brukar dyka upp lite då och då, men i år kändes det som om de ville spöka med mig. Det är absolut ingen art man ser på beställning. Idag fick jag hjälp av en god vän som larmade när han hittat en liten i ett gäng med sångsvanar. De låg ganska nära stranden i den friska ostvinden, kul att få lite tid att jämföra de båda. Det förekommer att rena flockar med några tiotal individer av den mindre arten sträcker förbi, men oftast är det så här man hittar dem. I sträckande flockar på lite avstånd kan det bli klurigt trots den distinkta skillnaden i storlek och form. Man vill ju gärna se näbbteckningen. Det förekommer också små exemplar av de större arterna, kanske oftast bland knölsvanarna. Så sent som igår hade jag en förbiflygande knölsvan som såg ut att vara ett par decimeter kortare och många kilo lättare än vännerna.


onsdag 10 april 2013

Snatterand

Mer kalla ostvindar, att det aldrig tar slut. Det märks direkt på aktiviteten när det ligger på från det hållet. Idag var det roligaste fem snatteränder som vilade på en revel. Bara en av honorna fick vara med på bild. Jag har alltid gillat änder, och trots att det finns många pråliga arter är jag särskilt svag för de mer sobert tecknade, som snatterand och årta. Nu blev det inte några närstudier idag, men en flygande hane i solsken med sina olika grå nyanser och den rödbruna fläcken och lilla sockerbiten på vingarna är en stor upplevelse.

måndag 8 april 2013

Brun kärrhök

Underbar morgon, stilla, soligt och fint. Lite avslaget efter gårdagens fina sträck, men det blev några nya årsarter istället. Den bruna kärrhöken kom mycket fint precis i strandlinjen, alldeles för nära för att jag skulle hinna få ordning på kameran. Men ljuset var helt magiskt.

söndag 7 april 2013

Gravand

Idag blev det riktigt bra fart på ejdrarna. Vinden vred över mot västsektorn redan igår, och det var förlösande efter nästan en månad med ostvindar. Många av flockarna tvekar när de närmar sig land och drar en extra runda över sundet, så det är svårt att hålla koll på vilka man redan prickat av. Efter de två första timmarna på morgonen verkade det inte komma så många nya fåglar, så jag slutade att räkna. 2770 ex blev det då, en mycket försiktig uppskattning. Hela morgonen kom det fina flockar med sångsvan, 239 ex + ca 150 obestämda i fjärran. Bör ha varit sångsvanar de också, så 400 ex är en rimlig summa. Givetvis missade jag den mindre arten idag igen, några ex har rapporterats av andra skådare. Inga nya årsarter, men gott om sjöorrar, ett tiotal svärtor, en liten flock med tranor, två snatteränder, 17 bergänder, myrspovar, sädesärlor och lite annat kul. Gravänderna har gjort sig hemmastadda och mutar in revir med sina mysigt knorrande läten.

lördag 6 april 2013

Vitvingad trut

Det blev minsann en ny art idag - en vitvingad trut som stod och sov med likasinnade på en strandrevel. Vaknade till i morgonsolen, sträckte lite på vingarna, visade sina gräddvita vingpennor och gav sig omgående iväg inåt land. Jag har ju planerat att jag skulle försöka filma såna här evenemang, men idag räckte närvaron inte till mer än ett höftskott. Man ser väl vad bilden föreställer i alla fall. Ganska ovanlig art häromkring, men den här vintern har det setts ovanligt många, bland annat en som hållit till i Flyinge hela februari och mars. Inte omöjligt att det här var samma fågel, men det verkar nog som om det finns fler 2K-fåglar i rörelse.

Knölsvan


fredag 5 april 2013

Fiskgjuse

Jag har gått och väntat några dagar på det 100:e årskrysset, och idag kom det - en sädesärla som sträckte in från havet och tog skydd under en badbrygga. Det brukar gå att få ihop 100 arter runt mitten av mars med normal skådning, men då brukar ju också sädesärlorna dyka upp. Ska bli spännande att se vad den envisa kylan gör för vårsträcket nu i april. Årets första fiskgjuse kom också förbi, lite mer normal tidpunkt för den.

onsdag 3 april 2013

Bläsgäss

Idag fortsatte ejdrarna lite stadigare mot söder, de börjar väl bli sugna på att komma fram till hemmaskäret på andra sidan Kalmarsund. Lite drygt 900 ex i lagom stora flockar. Riktigt fint med sångsvanar också - 102 ex totalt. Vackert när de kommer lågt över det klarblå sundet. Inga mindre sångsvanar idag heller, jag är rätt säker på att det kom förbi ett gäng hemmavid igår, men jag hörde bara deras kackel. Försvann väl mot ett moln eller bakom parkträden. Mystiskt! Bäst idag ändå 75 bläsgäss som sträckte in över land. 65 ex i en flock, rätt ovanligt med tvåsiffriga antal här.

tisdag 2 april 2013

Ejder

Äntligen lossnade det, lite i alla fall. Några flockar med försiktiga ejdrar testade sträckläget, och några hundra valde att ligga kvar ute i sundet. Några fina flockar med sjöorrar, ett tiotal bläsgäss. Stjärtand och dubbeltrast var nya för i år. På långt avstånd en liten dvärgsnögås som sågs bättre och bestämdes av andra. Fin fågel, men säkert från en park någonstans. På eftermiddagen en liten flock med 16 tranor och årets första myrspov. Faktiskt riktigt njutbart i solen, man har nästan glömt hur det känns med tvåsiffriga plustemperaturer.