onsdag 20 februari 2013

Grågås

Nu längtar man verkligen till våren. Grågåsen på isflaket känner nog något liknande, jag känner igen blicken... Ganska många promenader den senaste tiden, men det blir inte mycket att rapportera. Idag fick jag i alla fall se en hornuggla högt uppe i en gran som jag har gått förbi minst 20 gånger sedan nyår. Det är ett känt tillhåll, så hon har nog suttit där gömd de flesta gångerna. Gott om stjärtmesar fortfarande, de har varit vinterns stora behållning. För ett par år sen häckade ett par i byn, för första gången vad jag vet. Kanske något par som gör slag i saken i år också? Det känns som man ser exakt samma fågelindivider på exakt samma platser så här mitt i vintern, men överraskande nog dök det plötsligt upp en fin flock med 19 stenknäckar, den näst högsta antal jag räknat på en gång. Så visst finns det rörelser, även om de är minimala. Nu är det i alla fall bara tre veckor tills det börjar bli lönt att ställa sig och räkna sträck. Jag har bara räknat sporadiskt de senaste åren, men kanske det blir läge att att göra nånting seriöst i år?

onsdag 13 februari 2013

Knubbsäl

Knubbsälen visade sig fint idag, såg ut att njuta av solen i det grunda vattnet. Lite för långt håll att fota, men den fick vara med i alla fall. Trots det envisa 0-gradersvädret känns det som om solen fått en helt annan skärpa de senaste dagarna. Och kanske kan dagens 6 hämplingar räknas som de första vårfåglarna, även om det är lika troligt att de har övervintrat nånstans i närheten.

tisdag 12 februari 2013

Fiskmås



Ingen vår på ett bra tag ser det ut som, man börjar bli lite trött på snön och kylan. Det är väl också just nu som antalet fåglar är som minst, decimerade som de är av den bistra vardagen. Jaja, det fylls ju på rätt snabbt sen. Måsarna är i alla fall roliga att kolla på när de försöker trampa upp sandmaskar och annat gott i dyn. Det hade varit spännande att studera beteendet lite närmare, jag kan bara minnas att jag har sett skrattmåsar och fiskmåsar leta föda på det här sättet. Trutarna med sina stora fötter borde ju kunna vara effektiva, men det kanske blir för små munsbitar för dom. Undrar också om det bara är vissa individer som har lärt sig metoden. Man ser oftast bara några enstaka som trampar, även om det finns stora måsflockar i närheten. Ibland ser man måsar som står på en gräsmatta och trampar, som en sorts överslagshandling. Det ser lite tragikomiskt ut, men vem vet, med lite övning kanske det går att skrämma upp en eller annan mask.

måndag 4 februari 2013

Spillkråka



Jag gick nästan förbi spillkråkan utan att lägga märke till honom, fast han bara satt 10 meter in i bräsket. Jag hade väl dragit ner mössan för långt över öronen, så att jag inte hörde knackandet. Istället var det den studsande röda hjässan som röjde honom. Ljudet på filmen blir väldigt starkt, det hörs t.o.m. en blåmes som jag inte minns att jag hörde live. Det kom faktiskt en spillkråka flygande över huset senare på eftermiddagen, den brukar vara svår att se så här inne bland bebyggelsen. Sjunde fyndet från tomten, så vartannat år ungefär. Jag är inte helt nöjd med kvaliteten på filmen, men man får väl kompromissa. En sån här snutt blir ungefär 5 MB stor, och det är ju inte så farligt, som två originalstillbilder. Det är nog helt rätt att gå via YouTube också, blir mycket smidigare.

söndag 3 februari 2013

Skata på YouTube



Så här blir det om man lägger ut klippet på YouTube.

Skata

Underbart väder på förmiddagen, stilla och på gränsen till vårlikt. Sen lite gråare, men då var långpromenaden avklarad. En promenad som gav just ingenting mer än frisk luft. Precis som igår kom en duvhök och jagade runt huset i skymningen, den här gången en gammal fågel som lyckades isolera en kaja ur en stor flock. Såg aldrig hur jakten slutade, men höken hängde efter som i ett snöre. Det första klippet jag la ut igår var i MOV-format och på 20 MB. Tyckte det var lite väl stort för den dåliga kvaliteten, men den gick att få ner till 25 % av ursprungstorleken genom att konvertera till MP4. Det finns en bra webbsida om man vill göra det online, så man slipper installera ett program. Finns säkert gratisprogram att ladda ner i och för sig. Jag hade också ställt in kameran på en något lägre bildkvalitet, och provade idag på högsta läget. Då blev såklart filerna dubbelt så stora. Kameran filmar dessutom alltid i 16:9-format, fast det ska gå att ställa in i vanligt 4:3. Klippen blir mycket bättre om man ser dem i en vanlig spelare på datorn, jag gissar att det är nån maximalt komprimerad version som läggs ut här. Skatan fick vara med som test i alla fall. Det är inte överlevaren från gårdagens drama, han eller hon har nog dragit iväg. Men det var heller inte tomtparet som anfölls som jag trodde, de byggde vidare på sitt bo idag. Vissa av familjemedlemmarna hade nog gärna sett att höken tog alla skator i kvarteret. De brukar föra lite liv i soluppgången under vårarna, men det är väl bara mysigt?

lördag 2 februari 2013

Duvhök



Eftersom det inte händer så mycket just nu tänkte jag passa på att lära mig filmfunktionen på min kamera. Kan ju vara bra att kunna om något måste dokumenteras i framtiden. Jag vet ingenting om olika filtyper eller hur man efterbehandlar klippen, men jag hittade i alla fall en bra klippfunktion i kameran. Minnet fylls snabbt annars. Under två timmars promenad i ganska skönt väder hittade jag såklart inga roliga motiv. Spillkråkan ville inte visa sig. Fortfarande mycket is längs stränderna. Tomt på fåglar mest överallt. Det blev en snutt på en kråka, men det var allt. Tills en liten stund före skymningen, då en ung duvhök kom glidande förbi utanför kontorsfönstret, tog sats mot ett träd i närheten, och lyckades ta en skata som satt helt öppet 10 meter upp! Mycket imponerande! Höken tog sedan skatan med sig ner på marken, och satt där en halv minut, så jag hann få en liten filmsnutt innan den tog skydd i en buske. Ingen tid för förberedelser, så det blev lite skakigt. Hacket mitt i är när jag halkar på fönsterbrädan med armbågen. Med ett stativ och lite bättre ljus hade det kanske blivit sevärt? Efter tio minuter kom höken förbiflygande igen med skatan i klorna, tyvärr verkar det som om det var den ena hälften av det bofasta skatparet i trädgården som fick sätta livet till. Men det finns gott om skator i kvarteret, så han/hon hittar säkert en ny partner till våren.

fredag 1 februari 2013

Vigg

Igår kom årets första storm, och jag kände att jag var tvungen att uppleva vindarna på plats nere vid havet. Tyvärr blev stormen lite för kort för att ha med sig några intressanta fåglar, men under några förmiddagstimmar drog det på rejält. Nästan lite kusligt i de värsta byarna. Ett par havssulor och några sjöorrar kom förbi i alla fall. Och flera fina flockar med viggar, det är säkert fåglarna som brukar ligga i en av kustdammarna som nu är istäckt. Räknade 880 ex för ett par dagar sedan, men där kan finnas uppemot ett par tusen ibland.