söndag 23 september 2012

Stäpphök

Hoppsan! En tjusig stäpphök gled över huset, slank, ljus och fin med genuina svarta handkilar. Möjligen en anings aning mörk på huvudet, vilket skulle kunna tyda på att han inte var riktigt adult. Kanske 3K. De verkar bli vanligare för varje år, och ses väl nästan dagligen under september i Falsterbo. Rätt många fynd inåt land också. Kul, man får väl ha nån bonus för att man sitter och jobbar en söndagsförmiddag... Lite senare kom fem skedänder svirrande förbi, märkligt nog ännu en ny art för tomten. Det brukar ligga en handfull i dammarna i närheten både på våren, under ruggningen och även långt in på vintern ända tills det fryser. Någon gång måste de ju flyga dit och därifrån, så jag har kollat efter dem rätt noga i luften ovanför huset. Men det tog alltså rätt många år innan de ramlade in på listan. Annars har sträcket varit splittrat och tråkigt, inget bra med friska västvindar och väder som inte kan bestämma sig. Höstens första bergfink och forsärla har i alla fall passerat under veckan. Stenknäckarna håller mig sällskap fortfarande, i går var de 10 stycken! Minst två ungfåglar, så kanske det är en familj eller två som drar runt. Undrar lite var de har häckat, "parkerna" häromkring behöver nog mogna i 30-40 år innan de blir attraktiva. Jag fick in dom under atlasinventeringen ett par km härifrån, men minns inte att jag har sett dom där de senaste åren. Tomtkryss # 142 och 143.

lördag 8 september 2012

RM

Oj, vad det gick trögt idag! Det märktes redan på morgonen att det blåste några sekundmeter för många, och nordvästan är aldrig bra. De första timmarna var det också mörkt, grått och himla trist. Sen lättade molnen, och det blev i alla fall skönt i lä. Minimalt sträck, men hyfsade antal av några arter tack vare kringdragande småflockar. Nästan mer trafik mot norr än mot söder, det brukar vara så när sträckvädret är kasst. Positivt med vind från västsektorn är att motorvägsbullret blåser bort, alltid något. Väldigt lugnt i kvarteret, men det lokala hårdrocksbandet hårdkörde sin nya låt ett tjugotal gånger. Replokalen ligger tvärs över vägen, och idag gjorde något märkligt akustiskt fenomen att man bara kunde höra trummorna och sången. Det lät inte bra. Inga nya fågelarter, inte ens årskryss, men fem stenknäckar lättade upp stämningen lite. Ovanligast var korp och fisktärna, båda för andra gången i mästerskapssammanhang. Totalt blev det 50 arter, precis på målgränsen, men jag fick lägga ett par kvällstimmar också för att nå dit. Plats 7 av 15 försök. Här är alla arterna med ungefärliga antal:


Storskarv 30
Häger 1
Grågås 400
Kanadagås 20
Vitkindad gås 250
Gräsand 3
Bivråk 2
Brun kärrhök 2
Sparvhök 7
Ormvråk 4
Fiskgjuse 1
Tornfalk 1
Ljungpipare 3
Skrattmås 350
Fiskmås 25
Gråtrut 500
Fisktärna 3
Tamduva 25
Skogsduva 2
Ringduva 4
Tornseglare 2
Backsvala 5
Ladusvala 45
Hussvala 15
Trädpiplärka 35
Gulärla 50
Sädesärla 8
Rödhake 2
Rödstjärt 3
Koltrast 10
Taltrast 2
Dubbeltrast 1
Björktrast 12
Trädgårdssångare 1
Gransångare 1
Lövsångare 1
Grå flugsnappare 2
Blåmes 5
Talgoxe 2
Skata 2
Kaja 50
Råka 40
Kråka 2
Korp 1
Stare 3
Bofink 25
Grönfink 7
Grönsiska 2
Hämpling 1
Stenknäck 5

torsdag 6 september 2012

Pendelblomfluga

Återväxten är tryggad

lördag 1 september 2012

Nålblomfluga

Det dök lite oväntat upp några nålblomflugor (Baccha elongata) i trädgården, jag har bara sett dem i finskog tidigare. En av de mest orädda blomflugorna, men ändå svår som tusan att fota - de flyger gärna runt lite försynt och provsitter alla blad i busken en halv sekund i taget. Trådsmal kropp, ser nästan ut som om de ska gå itu på mitten.