torsdag 22 mars 2012

Ejder

Så där ja, nu är ejdersträcket igång. Kanske det mest spektakulära man kan uppleva i den här trakten. Hoppas det blir tid att sticka ner till havet någon dag innan solen går ner. De på bilden drog runt lite innan läggdags. Förvånansvärt bra bofinksträck idag - jag slötittade mest, men räknade en stund på lunchen. Snittet låg på 50 ex i minuten, alltså 3 000 ex i timmen. Och de verkade komma i en jämn ström mellan 9 och 14, så i storleksordningen 15 000 ex under dagen. Svårt att säga hur stor andel som gick att räkna i soldiset. De sträcker på bred front också, så kanske det var ett sexsiffrigt antal som passerade vår by i dag. Såna siffror kan vara möjliga ibland på hösten, men så här på våren har jag aldrig sett mer än något hundratal som mest. Huvuddelen av sträcket går väl i regel via Skagen annars. Helt artrena flockar, men på kvällen satt både järnsparvar och hämplingar i trädgården, som kanske slagit följe med finkarna. Kul, kul!

fredag 16 mars 2012

Blåmes

I grannens körsbärsträd
Jaja, då är det väl vår nu då. Njöt på balkongen en stund på eftermiddagen, och räknade in 187 tranor i 6 olika flockar. Antar att många flockar försvann i soldiset. Punktliga som vanligt. Årets första bin och humlor, vårrenovering i råkkolonin, taltrast och dubbeltrast, så blir allt lite roligare igen.

lördag 3 mars 2012

Grågås

Nu börjar det bli lite kul, äntligen! Gravänderna på plats, första sjungande lärkan idag. Härligt! Och två grågäss vid varje pöl, såklart.