fredag 27 januari 2012

Grönsiskor

Stod en lång stund och blev road av ett stort gäng med grönsiskor, som vågat sig ner från sina alar. Hela flocken tassade närmare och närmare tills det skiljde 10 meter, då lyfte alla på en gång och fortsatte att leta frön en liten bit bort. Men de skulle tvunget på mitt håll igen, såklart. Omöjligt att få dem skarpa i vinterdunklet. Veckan har varit fin, blir ofta så när dammar och sjöar fryser till och fåglarna tvingas att samlas längs diken och annat med öppet vatten. Kungsfiskare, dvärgbeckasin, havsörnar, en ovanligt långstannande varfågel, rödvingetrastar, storspovar, gråhakedopping. Och för ett par dagar sedan en klassisk fidus för första gången (för mig) - jag stod och försökte fota en havssula som fiskade inte så himla långt från stranden, bilderna blev kass, men på en av dem syns en suddig, men solklar alfågelhane flyga förbi, som jag missade i verkligheten. Tur, eller synd, att det inte var en islom eller nåt annat riktigt ovanligt. Skulle kännas konstigt att lägga in en sån i listan...

söndag 15 januari 2012

Varfågel

Alldeles underbar morgon, stilla och med lätt, lätt frost. Men tillräckligt frostigt för att det skulle bli bra liv därute. Fick en lång stund med varfågeln, en blågrön blixtobs av en kungsfiskare och lite annat. Dessutom en vacker duvhökshane rakt över huset.

Viggar och bergänder


Viggarna och bergänderna brukar ligga och ha det bra tillsammans, med idag hade de valt varsin isvak, viggarna i solen och bergänderna i skuggan.

fredag 13 januari 2012

Stormfågel

Morgonen började kul, när jag kom ner till stranden höll jag på att krocka med en stormfågel. Den verkade väldigt trött och girade undan bara någon meter från mitt ansikte. Kändes både mäktigt och lite komiskt att se den förvirrat glida runt över en alldeles för platt kustlinje. Lite sorgligt också, den har nog ingen större chans att klara sig ut till havs igen. Två andra stormfåglar såg i alla fall friska ut. Havssulorna höll till långt ut idag, ett 15-tal ex, mest adulta, men tre 2K-fåglar och en häftigt brokig 3-4K. Några alkor, där var nog både tordmular och sillgrisslor.

Tretåig mås

Hade sällskap av fem tretåiga måsar hela morgonen, en ungfågel och fyra adulta. Kanske en var 3K. Härligt när de passerade längs stranden två meter framför fötterna. De har nog bättre chans att klara sig än stormfågeln.

onsdag 4 januari 2012

Havssula

Idag var det stormen Emil som busade lite, så en timme vid havet gjorde gott i själen. Jag var mest sugen på sulor, och efter en stund kom två gamla och en ung förbi långt ut. Lite senare kom en till på riktigt fint avstånd, vilket i de här sammanhangen betyder typ 2 kilometer... En stormfågel visade sig också.

söndag 1 januari 2012

Sparvuggla

Började året med att hälsa på pärlugglan och sparvugglan som fortfarande finns kvar i samma lilla område. Fuktdrypande, och tråkigt ljus. Jag lovar att försöka igen så fort det blir sol. Det är en oerhörd skillnad i de bådas uppträdande - pärlugglan sitter som en portion ris a la Malta i tujans undangömdaste vrå, men sparvugglan sitter tufft öppet och spanar oavbrutet efter allt som prasslar bland löven. Annars var det mest gråtrist, och svårare att hitta fåglar än när det är frost. Två taltrastar, åtta rödvingetrastar, en storspov, 27 bergänder, en fjällvråk och lite annat var ändå kul. Gott om bär, så ett par hundra sidensvansar hänger kvar.

Skrattmås

Vinterskrattmåsar är himla snygga mot det öresundsgrå vattnet.