tisdag 19 juli 2011

Mindre rödögonflickslända


Både igår och idag har mindre rödögonflickslända varit den talrikaste arten på de två lokalerna som jag besökt. Inga jätteantal, men ett par tiotal i alla fall, samtidigt som de andra arternas antal verkar minska i rask takt, möjligen med undantag av sjöflicksländorna. Bilden är från igår.

Anax parthenope

Jag har haft ögonen på en ny liten damm vid hemmadammen som ser intressant ut för trollsländor. Dammen kom till för tre år sen, sedan källare i halva byn svämmat över efter ett sommarregn, och ska fungera som en sorts buffert när det regnar stort. Stränderna runt dammen är leriga och svagt sluttande med täta bestånd av diverse ogräs. De mindre strandpiparna tycker också att där är fint, och brukar få ut några ungar varje år, det är en av anledningarna till att jag inte traskat runt där tidigare. Dammen visade sig vara riktigt fin, med flera tiotal mindre rödögonflicksländor, sjöflicksländor, ett tiotal större sjötrollsländor och ett par kejsartrollsländor. Någon brun och blågrön mosaikslända och en metalltrollslända var också ute och jagade. Efter en stund dök det upp en stor trollslända som långsamt närmade sig i loj flykt längs strandkanten. Profilen liknade en kejsartrollsländas, men snart kunde jag se ljusgröna ögon, brun mellankropp och en lysande blå gördel över de innersta segmenten på bakkroppen, som i övrigt såg ut att vara enfärgat mörkbrun. Alltså en Anax parthenope! Det blå partiet var oerhört iögonfallande i vissa vinklar, och sländan verkade inte ett dugg nervös när den passerade rakt framför mig på två meters håll. Sedan försvann den en lång stund, men dök upp igen när jag var på väg hemåt. Det finns gott om dammar i närheten, så det finns väl god chans att den är kvar. Vad jag vet är detta första gången som arten rapporteras från Skåne, men den verkar ha fått ett visst fotfäste på Öland i år. Det skulle inte förvåna mig om det ses fler här under sensommaren. Tyvärr la batterierna i kameran av precis innan sländan dök upp, men det hade nog varit svårt att få någon vettig bild ändå.

söndag 17 juli 2011

Amiral och ljus jordhumla



Lätt att hitta färger. Amiralen är nog den första nykläckta jag ser i år. Humlor är kluriga, men hanar av ljus jordhumla är underbart unika.

Skogsödla, sandjägare, backsvala




Jag tycker att de här tre har något gemensamt, trots att de tillhör så skilda djurgrupper. Det är väl sanden som förenar dem. Ödlan är i och för sig av skogsarten, men har ju mycket karghet i sig. Och när det gäller backsvalan är det kanske i första hand det lite mekaniska locklätet som ringer i luften vid kolonierna. Men har inte blicken lite av reptil i sig också? Det här sandtemat var väl inte det mest uppenbara idag, det fanns massor med härliga färger, rikedomen är bedövande just nu.

fredag 15 juli 2011

Rapsfjäril


Fjorton grader och regn brukar vara tråkigt i slutet av november, men nu ska det ju faktiskt vara sommar... En fördel är förstås att insekterna blir lite lättare att komma nära. De vita fjärilarna brukar vilja ha några decimeter till godo. Trollsländorna sitter såklart och surar nånstans, med det fanns ändå rätt många fjärilar och blomflugor ute bland blommorna. Karminspinnarlarver verkar gå att hitta bara det finns några ståndsplantor.

onsdag 13 juli 2011

Större kustflickslända



Det hände inget speciellt igår, men idag verkar det bli regn hela dagen, så jag botar min abstinens med ett par av gårdagens större kustflicksländor. Den översta hanen med en fjädermygga i munnen. Den undre, grönaktiga, en hona, tror jag. De varierar oerhört i färg, särskilt i början av säsongen. Kan vara allt från babyrosa till sobert violetta. Den ljusblå baklyktan brukar i alla fall inte gå att ta miste på. Deras dominans runt hemmadammen är nästan total nu, av cirka 300 flickor var minst 250 elegans. Några tiotal sjöflicksländor, bara 2-3 mörka lyrflicksländor, men roligt nog ett tiotal mindre rödögonflicksländor. Det roligaste som hände annars var att en av de bruna mosaiksländorna satte sig på min vad när jag stod stilla och njöt en stund. Tyvärr hann jag inte vrida mig runt med kameran innan den flög iväg igen.

måndag 11 juli 2011

Taggsländfluga, flyttblomfluga



Cikorians blommor är nog det vackraste man kan se just nu, fantasiska färger som skapar ett otroligt tjusigt ljus och en perfekt bakgrund för blomflugorna. Det är inte många blommor som är tomma, men det är nästan bara flyttblomflugor och taggsländflugor man ser i dem. Någon enstaka solblomfluga, idag en som nog var en kompostblomfluga.

Allmän bastardsvärmare


En annan favorit.

Åkerväddsantennmal


Idag var där minst 15 individer, fortfarande lika förvånade.

lördag 9 juli 2011

Blodröd, gulfläckad och tegelröd ängstrollslända



Större sjötrollslända med luktgräsfjäril



Det såg ut att bli en riktigt fin dag, så jag körde iväg till nya favoritdammen. Den är lite otillgänglig med högt gräs och sumpiga stränder, så jag kollade bara en 100 meter lång sträcka. Riktigt fint med nykläckta tegelröda ängstrollsländor och allmänna smaragdflicksländor (nedersta bilden), uppemot 250 ex vardera. Även några blodröda, gulfläckade och svart ängstrollsländor (bilder ovan). De större sjötrollsländorna verkar rätt pålitliga, det är nog den av de större arterna som man ser mest häromkring. Honan på bilden hade fångat en luktgräsfjäril till frukost. Riktigt fint med fjärilar också för en gångs skull, många kartfjärilar och skogspärlemorfjärilar. Två sälgskimmerfjärilar flög förbi, men ville tyvärr inte bli fotade.

torsdag 7 juli 2011

Flodflickslända


Idag var planen att leta efter trollsländor längs Kävlingeån, för att se om det kunde dyka upp någon trevlig art som inte gillar små dammar på slätten. Konstigt nog var det dimma på morgonen och det kom lite tunt regn efterhand, så aktiviteten var nästan obefintlig. Bara blåbandade jungfrusländor verkade trivas. Till sist hittade jag i alla fall en flodflickslända på en känd lokal. De kan vara rätt talrika om förhållandena är de rätta, dvs. "friska" åar och vattendrag. Sydgränsen i Skåne går nästan spikrakt längs just Kävlingeån. Ljuset tillät tyvärr inga fotoextravaganser, men de dubbla skulderstrecken och de vita, platta benen kan anas.

tisdag 5 juli 2011

Vandrande ängstrollslända


Mycket behagligare väder idag, faktiskt lite svalt på morgonen, så det dröjde lite innan trollsländorna kom igång. Den röda trollsländan på bilden satt ett par meter bort, och jag fick bara en halv minut med den. Trodde först att det var en blodröd, men på bilden syns tydliga röda vingribbor, gula streck på benen och gula vingmärken med svarta kanter - en vandrande ängtrollslända! Fram till förra året hade det bara gjorts en handfull fynd, men i år verkar det som arten får sitt genombrott med flera individer i Simrishamnstrakten, Blekinge och på Öland. Den ska också ha en fast population vid Köpenhamn, bara några mil bort över Sundet. Förmodligen finns det ett antal individer i Skåne just nu, men de försvinner väl lätt bland de andra ängstrollsländorna. Fantastiskt kul med de nya arterna som knackar på söderifrån.

Svart ängstrollslända



Ängstrollsländorna kan vara hur kluriga som helst, särskilt de honfärgade. Honan på den översta bilden har helt svarta ben och svart undersida på bakkroppen, så det bör vara en svart ängstrollslända. Ganska breda svart teckningar på mellankroppen också. Den svarta verkar annars vara en lokal raritet. Jag har faktiskt bara sett den en enda gång tidigare, då en hane som jag fick fota med blixt en tidig morgon. Den riktiga utmaningen i släktet är att skilja på tegelröd och större ängstrollslända. På den nedre bilden visar en större upp sitt bästa kännetecken - den svarta teckningen i ansiktet som bara sträcker sig ner till där ögonen skiftar färg. På en tegelröd hade det svarta strecket gått mycket längre ner i ansiktet. Konstigt nog verkar de två arterna till viss grad ersätta varandra på olika lokaler. Där jag var idag syntes bara större. Hemmavid ser jag nästan bara tegelröda. Kanske något speciellt de behöver för att trivas? De är ju ofta väldigt talrika generellt sett.

Kejsartrollslända


Fantastiskt hur den här vackra jätten har spritt sig sedan den först dök upp för tio år sedan. Nu kan man hitta den i var och varannan damm, och det behöver inte vara speciellt stora vattensamlingar. Jobbig att fota, jag har bara sett en på marken fram till idag. Verkar aldrig tröttna på att flyga runt i sitt revir. Som tur var valde honan på bilden att placera sina ägg på ett relativt öppet ställe. Ett par minuter senare flög hon förbi med ett stort byte i klorna, jag tror faktiskt att det var en fyrfläckad trollslända!

måndag 4 juli 2011

Åkerväddsantenmmal


Jag blev minst lika förvånad över att hitta åkervädds-antennmalar som karminspinnare i mitt förstörda hemmalandskap, men det fanns i alla fall tre ex bland vädden på en relativt ny blomsteräng. Den här arten klassas som sårbar, så det känns kul att kunna lägga till en ny prick på kartan. Skånefynden är annars starkt koncentrerade till Vombsänkan och runt Kristianstad. Alla antennmalar är självklara favoriter, men Nemophora metallica (jodå, jag kollade Metallica på TV igår, så jag borde ha anat vad som var på gång...) har en underbar uppsyn.

Karminspinnare


Märklig dag, mulet och småregnigt men ändå kvavt. Flyttblomflugor och luktgräsfjärilar var de enda insekterna som fanns i hyfsade antal. Några riktigt roliga arter ändå - några karminspinnarlarver klängde på en ståndsplanta. De har rapporterats ganska flitigt i år, men jag trodde nog inte att de skulle gå att hitta häromkring, där all mark är hårt exploaterad. Precis så coola som jag misstänkte. Skalbaggen är en Rhagonycha fulva, som snart finns på varenda blomma.

söndag 3 juli 2011

Blåbandad jungfruslända


Jungfrusländorna brukar alltid glänsa i grönt eller blått, men den här var lite mer dämpad i färgerna. Bakkroppen hade en fin violett ton och vingarna skimrade lite i grönt i vissa vinklar. Gissar att det är en teneral, eller nykläckt, hane.

Fyrbandad blombock


Rejäla åskväder i går kväll, så jag tyckte det kunde vara lite kul att se hur alla trollsländorna hade klarat sig så här dagen efter. Och visst var flicksländorna lite fåtaligare än vanligt, men de stora verkade inte ha tagit någon skada. Det fanns t.o.m. ganska gott om bruna mosaiksländor, som fajtades med årets första blågröna mosaiksländor. De verkade inte vara kompisar. De fyrfläckade verkade inte heller vilja ha några kompisar, jag stod vid en damm i en timme och kollade hur de gjorde utfall mot allt som flög förbi, även äggläggande honor av den egna arten! Ett par guldtrollsländor flög runt, de verkar inte behöva vila alls när de väl fått upp farten. En rejält grönglänsande slända bör ha varit en metalltrollslända, men likadant där - den verkade inte alls intresserad av att sitta. Annars gott om flytt- och nyfikna blomflugor, och årets första kartfjäril av den mörka generationen.

fredag 1 juli 2011

Tegelröd ängstrollslända


Första utflykten på hela veckan, det är ju typiskt att man måste jobba en massa när sommaren äntligen har kommit. Och redan idag började det bli lite ostadigare väder... Det verkade ändå inte som om det hänt särskilt mycket i trollsländevärlden de här dagarna - förhållandena i antal mellan större kust-, sjö- och mörk lyrflickslända vid hemmadammen verkade vara ungefär 10:2:1, som för en vecka sedan. Ny för året blev istället en tegelröd ängstrollslända. En kejsartrollslända var den första jag sett hemmavid, men jag tror att de har funnits häromkring i några år. Ganska många bruna mosaiksländor var ute och jagade, mysigt att bara stå och njuta av deras flygkonster.

Myskbock


Alltid lika kul att stöta på denna "gentle giant", det riktigt sprakar om färgerna i solen. Lite för mycket mitt-på-dagen-ljus för att kameran skulle hänga med.