måndag 31 januari 2011

Skrattmås


Skrattmåsar i friska västvindar och snöglopp - roligare än så blir det nog inte idag...

söndag 30 januari 2011

Sädgås



En underbar vinterdag runt de frusna Kranke- och Vombsjöarna. Otroligt lite fågel, den enda riktiga överraskningen var en rejäl flock med sädgäss på Vombs ängar. En spetsbergsgås och några bläsgäss bland dem också. 60 sångsvanar, 6 rapphöns. En ung havsörn satt och käkade på en död svan. Gässen var svårräknade, men av de cirka 1100 individerna var i alla fall huvuddelen sädgäss. De senaste åren har de riktigt stora flockarna börjat rasta på andra platser i Sverige, och det har istället varit mycket bläsgäss häromkring. Kanske omfördelning på gång igen?

torsdag 27 januari 2011

Blåmes


Starkt motljus på morgonen, men solen gör ju gott. Det är nog fler mesar än man tror som rör sig bland villorna så här på vintern. De vanliga två talgoxarna och två blåmesarna blev plötsligt fler än 10 ex vardera. Det är ganska fullt i bokhäcken periodvis.

Större hackspett


Typiskt att hackspettarna alltid ska klättra fem meter upp i träden, men det var i alla fall skönt med sol idag.

tisdag 25 januari 2011

Domherre


Underhållning utanför kontoret, fint kamouflage bland de regnvåta grenarna.

söndag 23 januari 2011

Spillkråkor



Stod en lång stund och tittade på en spillkråka som letade mat bland några stubbar. De har en otrolig förmåga att hålla sig på baksidan av stammen, så de är säkert väl medvetna om ens närvaro, även om de ofta verkar likgiltiga. Jag trodde att det var samma som satt och putsade sig i toppen av ett träd lite senare, men såg när jag kom hem att den andra fågeln var en hona med sin lilla röda nackfläck, till skillnad från hanens helröda hjässa. Det brukar häcka ett par i närheten, så det verkar ju lovande inför våren.

Hornugglor


Tre hornugglor på en ny plats, det låg en rejäl hög med spybollar och spillning under en tall, och en liten bit bort satt två ugglor helt öppet. En tredje flög lite längre in och gömde sig.

Varfågel



Det här med fotografering är så himla konstigt ibland. Parkerade bilen vid mossen i morse, och hittade direkt en varfågel i en buske i närheten. Smällde av en bild genom framrutan, såg att fågeln vände bort huvudet, men den var dokumenterad i alla fall. Öppnade bildörren ljudlöst, smög ut med kameran i glipan och väntade på en trevlig pose, och tog en bild. Men den blev såklart suddig! Hur kan det bli skarpare genom en skitig bilruta? Mycket mystiskt! Efter det ville varfågeln inte samarbeta längre, men i det läget kan man ju alltid roa sig med att försöka få roliga kombos, varfågel och större hackspett i samma bild är förstås inte fullständigt oväntat, men kanske lite ovanligt ändå?

torsdag 20 januari 2011

Fiskmåsar




Fint ljus på mina kära fiskmåsar idag, så jag passade på att ta några bilder. De är inte lika kluriga att åldersbestämma som trutarna, de får ju sin adulta dräkt redan sitt tredje levnadsår. Men tre olika dräkter går att urskilja i alla fall, lättast nu på vintern. Den översta är född förra året, 2K alltså, med slitna, juvenila täckare och rester av det svarta stjärtbandet. Näbben rosa med mörk spets. Andra bilden visar en 3K-fågel, född 2009. Denna dräkt liknar den adulta, men oftast syns några mörka teckningar bland täckarna. Handpennorna, som ruggades i somras, är nästan helt svarta, och saknar de gamla fåglarnas vita fläckar. Ben och näbb i en typisk blågrön nyans. Denna kan variera, men oftast är de gamla fåglarnas mjukdelar tydligt gulare i tonen. På den nedersta bilden står en adult fågel framför en 3K-fågel.

onsdag 19 januari 2011

Bläsand


Bläsänderna har nog de finaste färgerna i den svenska fågelfaunan.

Sothöna


Slagsmål om de sista isflaken.

tisdag 18 januari 2011

Gråtrut II


Fina översvämningar idag, Höje å var nära att rinna över. En riktig snösmältning som hade känts bättre i början av mars. Dåligt med färg idag också, den här gråtruten stod med ett gäng måsar på en översvämmad åker, och dagens höjdpunkt blev att försöka åldersbestämma den. 4K, tror jag, född 2008, alltså, den har en del yngre täckare kvar, men handpennorna ser vuxna ut, och de ska visst komma på den tredje vintern. Men om 3K går att utesluta vet jag inte.

fredag 14 januari 2011

Gråsparv III


Visst, det har sin tjusning, men den här gråsparven var det färggrannaste jag såg på en timmes förmiddagspromenad.

tisdag 11 januari 2011

Hornuggla II


Hälsade på hos hornugglorna, jag har varit lite orolig för dem den här hårda vintern, de har inte synts till de senaste veckorna. Idag satt de en liten bit bort från vanliga stället, så de rör väl lite på sig ibland. De är ju lite roliga också, sitter gärna helt öppet i en buske, alldeles intill någon väg eller stig. De hade ju kunnat gömma sig hur lätt som helst lite längre in i vegetationen. Nu upptäcker man dem såklart för sent, och de blir skrämda. Smala som pinnar, undrar vad de hittar att äta? Räknade till sex individer, så någon mus eller råtta går väl åt.

måndag 10 januari 2011

söndag 9 januari 2011

Gulsparv II


Madaro



Från helvete till himmel. Körde iväg tidigt, i mörker och ett tätt regn som av någon anledning frös när det nådde marken, trots flera plusgrader. Diket var nära flera gånger. Glattade runt i gummistövlar i fyra timmar utan att stå på näsan. Oväntade muskler stramar. Men sen kom solen fram och värmde skönt. Sångsvanarna var nog nöjda med barmarksfläckarna, men om den fuktiga jorden fryser igen blir det nog värre än om snön legat kvar. Två havsörnar satt långt ut på isen vid Barsebäckshamn, jag räknade till ett tiotal döda svanar därute, lätta att få tag på så länge isen ligger. Kylan har sina fördelar och nackdelar.

Råka II



fredag 7 januari 2011

torsdag 6 januari 2011

Rödhake III


Det var ju ett jädrans snöande, med nattens två decimeter har det kommit en meter hittills den här vintern, tur att det har smält och sjunkit undan efterhand, men ändå... Visst blir det lite ljusare, men lite sol hade inte skadat. Idag räckte ljuset bara till 1/5 sekund. Det är nog inte helt vanligt att rödhakar hackar på talgbollar, men matställena är inte så många just nu.

söndag 2 januari 2011

Knipa II


Fem sköna timmar runt Vikhög och Salviken, otroligt njutbart idag. Solen värmde, men plågade ögonen lite när den reflekterades av snö- och isvidderna. Överdos av ljus! Snart dags för kniporna och de andra sjöfåglarna att lyfta och dra sig söderut. Stillsam fågelskådning, men några oväntade obsar. Varfågel och mindre hackspett, tyvärr bara förbiflygande. Inte riktigt samma mängder skogsduvor som förra vintern, men i alla fall 68 ex på favoritstället, en bra vintersiffra.

lördag 1 januari 2011

2011



Den tradtitionella nyårspromenaden bjöd på blandade upplevelser, härlig sol, glashala stigar, sköna plusgrader (2-3), tung blötsnö. Och sviinkalla havsvindar. Vattnet ska visst inte hålla mer än -2 °C just nu, så kulingen blir ju därefter. Is så långt man ser, bara någon liten vak. Det finns nog roligare stunder för en knölsvan. Extremt lite fågel, men spillkråka och nötskrika överraskade, de kan vara svåra att hitta så här vid kusten. Och en ung havsörn blåste över huset, ovanligt. Faktiskt sex olika rovfågelarter totalt, men de tvingas ju ut på matjakt just nu.