tisdag 30 mars 2010

Tranor

En oerhört frisk morgon idag, alltid synd när man måste jobba. Framåt middag drog det igång ordentliga ostvindar, bra om man vill se många tranor över Västskåne den här tiden på året. Och visst kom ett par härliga flockar, 78 ex tillsammans, och gjorde plikterna lite lättare att uthärda.

måndag 29 mars 2010

Ejdersträck


Lite försenat, kanske, men nu är ejdrarna igång på riktigt genom Öresund. Jag hade bara möjlighet att kolla ett par timmar i morse, men då sträckte nästan 3000 ex förbi, många alldeles i strandlinjen. Skön känsla när man nästan måste backa för att få överblick över flockarna. Sjöorrarna sträcker oftast lite längre ut över havet, idag sträckte några fina flockar, drygt 400 totalt. Bakslag i vädret, kalla västvindar och bara några plusgrader gjorde att alla småkryp höll sig gömda, förutom ett gäng kvalster som kalasade på en död skata.

söndag 28 mars 2010

Brun flickfjäril


Vilken dag! (26 mars) Första riktigt goa solen i nacken. Släng kläderna! Tranor. Skärfläckor. Årets första humla. Gott kaffe. Trädlärka. Labb. Järnsparv, massor. Gransångare, galna. Såg från bilen enstaka orangeaktiga fjärilar, trodde såklart att de var nässelfjärilar, men en som jag kom nära visade annat - en mätare. Brun flickfjäril (Archiearis parthenias). Visar på bilden bara en liten del av de fina bakvingarna. Men hela undersidan var djuporange, galet vackert! En vanlig art, verkar det, och tidig, många marsobsar rapporterade. Varför har jag inte sett den innan?

Små fåglar

Ingen har beskrivit vårens urkraft bättre än Chaucer, och jag låter därför en snutt från inledningen av The Canterbury Tales tjäna som inledning även här. Som gammal fågelskådare har jag alltid känt mig bekant med det mesta i naturen, men när jag förra året började lyfta på löv och krypa in i buskar hittade jag en helt ny värld. Artrikedomen och variationen bland insekterna är fullständigt makalös. Vill man bekanta sig med småkrypen gör man klokt i att koncentrera sig på en eller ett par familjer. Dagfjärilar, trollsländor eller humlor är kanske de lämpligaste. Men så här på våren vill i alla fall inte jag låta huvudet styra, så jag kommer att försöka artbestämma allt jag hittar i bäckar, under stenar och bland blommor. Och givetvis kommer det att handla mycket om fåglar också.